WHIRLING DERVISHES – SEMA CEREMONY


  Esemény részletek


  Konya Turkish Sufi Music Ensemble

  Nagyterem / 2024. június 10. 19:00

  A mevlevi rend szúfi szertartása, a szema az Istenhez való felemelkedés állomásait jelképezi a maga vallásos elemeivel és témáival, amelyekből következően megvannak a maga szabályai és jellemzői. A mevlevi rend Veled szultán és Ulu Arif Cselebi szultán idejétől kezdve szigorúan követte a csak általa gyakorolt szertartás lépéseit, de tagjai Mevlana Dzselaleddin-i Rúmi idején egy bizonyos szabályát figyelmen kívül hagyták. A szabályok Pir Adil Cselebi koráig folyamatos átalakuláson mentek át, napjainkra érték el végleges formájukat.

  A kerengő dervisek forgása a mevlevi szema során a mennyek birodalmát jelképezi, a fődervis pedig úgy mozog közöttük, hogy a táncosok megfelelő távolságot tartsanak egymástól. A szertartást a post-nişîn vezényli le, aki egy vörös szövet végén állva imákat kántál. A szema feltételezhetően a naprendszert jelképezi, mivel kör alakú helyen adják elő, ahol a post-nişîn maga a Nap, a fődervis a Hold, a többi dervis pedig a bolygók megszemélyesítői.

  A szertartáshoz tudás és összpontosítás szükséges; misztikus jelképei a kezdetektől a végig tartó út állomásait szimbolizálják. A szema során végzett forgás Isten megtapasztalása minden helyen és minden aspektusában. A lábbal dobbantás az egó határtalan, kielégíthetetlen vágyainak lábbal tiprását, az egó elleni küzdelmet és legyőzését testesíti meg. Az oldalra kitartott kar a végső tökéletesség iránti vágy kifejeződése. A szema alatt a táncos kitárja mindkét karját, a jobb keze felfelé, a bal lefelé mutat, azt jelképezve, hogy jobbunkkal kapjuk meg Isten áldását, miközben mindenkitől elfordulunk, majd a ballal továbbadjuk az áldást másoknak.

  Az UNESCO „Az emberiség szóbeli és szellemi kulturális örökségének mesterművei” programja keretében 2005-ben mesterművé nyilvánított mevlevi szema szertartást az UNESCO 2008-ban Törökország indítványára felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, és ezáltal megismertette az egész világgal.

  Az előadás után közönségtalálkozóra kerül sor.

  Igazgató: ÖMER FARUK BELVİRANLI
  Művészeti igazgató: UFUK YÜRÜÇ

  Előadók
  Szólisták:
  ÖMER FARUK BELVİRANLI
  UFUK YÜRÜÇ
  AHMET SAMİ KÜÇÜK – Postnishin
  MEHMET ALİ TÜRKOĞLU
  HÜSEYİN KUBİLAY ÖZTUĞ
  YASİN OĞUZHAN UĞUR
  SÜLEYMAN ÖZEN

  Zenészek:
  AHMET SAFA MIZRAK
  ÖZHAN GÜLTEPE – Topluluk Müdürü/Whirling Dervish
  HAKAN KILINÇARSLAN
  MUSA KAZIM TIĞLIOĞLU
  MEHMET ÖZTORUN
  MUHAMMET ŞÜKRÜ FIRAT
  MEHMET UÇAK

  Whirling Dervish:
  ORHAN TEKELİOĞLU
  YUSUF VAROL
  HAKAN GÜLTEPE
  ÖMER KILIÇ
  AHMET SÖĞÜTÖZÜ
  SELAMİ ÜNAL

  Tonmaister: SÜLEYMAN ERÇAL

  A produkció a Magyar-Török Kulturális Évad keretében valósul meg.

  Forrás: nemzetitancszinhaz.hu

  Forrás: commons.wikimedia.org