AZ OSZMÁN HÓDÍTÁS ÉS EURÓPA


  Esemény részletek


  A Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen látja az érdeklődőket következő nyilvános, ingyenes rendezvényén, amelyen Ágoston Gábor történész, turkológus, a washingtoni Georgetown University professzora tart előadást “Az oszmán hódítás és Európa” címmel. (Az előadó személyesen jelen lesz a helyszínen.)

  Időpont: 2024. június 11., kedd 18:00 – 19:30 óra

  Helyszín: Nemzetek Háza, Budapest, VI. ker., Bajza u. 54. mfszt. 1/1. személyesen vagy online a Meetben.

  Az előadás, Ágoston Gábor 2022-ben megjelent monumentális munkájának főbb eredményeit ismertetve, az Oszmán Birodalomnak Európa és a Közel-Kelet történetében játszott szerepét vizsgálja. Az előadás bírálja azokat a divatos munkákat, amelyek a multikulturalizmus ideológiájának hódolva az oszmán szultánokban reneszánsz uralkodókat látnak és mindenütt a „kulturális cserekapcsolatokat” keresik. De elveti azokat a nézeteket is, amelyek a 16-17. századi bonyolult geopolitikai játszmáit „a keresztény és muszlim civilizációk összecsapására” egyszerűsítik le.

  Az előadás bemutatja az oszmán-európai katonai és gazdasági erőviszonyok változásait és elemzi az oszmán hadügy és diplomácia hanyatlásának okait. Az előadó, aki a rendszerváltás idején török és magyar minisztereknek és magas rangú katonáknak tolmácsolt, különleges empátiával mutatja be a tolmácsok jelentőségét az európai-oszmán diplomáciai kapcsolatokban és hírszerzésben.

  Előzetes regisztráció nélkül is eljöhetnek az előadásra a Bajza utcába, vagy azon a Meetben online is részt vehetnek, kérdezhetnek, hozzászólhatnak. (A Meetben az előadás megszakítás nélkül zajlik, de max. 100 fő csatlakozhat.) Az online belépéshez az előadást megelőző napig belépési linket kell kérniük az MTBT e-mail címén: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com.

  A Google Meet beállításaihoz szükség szerint legyenek szívesek elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját https://support.google.com/meet#topic=7306097

  Kérjük, időben érkezzenek, mert az előadást pontosan, hat óra öt perckor kezdjük! (Online belépés: 17:45 órától 18:00-ig!)
  Ha tehetik, támogassák egyesületünket! Bankkártyával egyszerűen befizethetik adományukat honlapunkon

  Aki egyesületünk rendes vagy pártoló tagja szeretne lenni, kérem, töltse ki és küldje el a magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com címre a honlapunkon található űrlapot

  Szabó István ny. nagykövet,
  egyesületi elnök

  Forrás: facebook

  Kép forrása: facebook