TÖRÖK KÖNYVKLUB: BESZÉLGETÉS SEVINÇ ÇOKUM A LÁPISZTALIZMÁN CÍMŰ REGÉNYÉRŐL

  Meghívó

  a Yunus Emre Török Kulturális Intézet idén novemberben induló Török Könyvklubjának nyitóeseményére, melyen

  Sevinç Çokum A lápisztalizmán
  című regényéről beszélgetünk a résztvevőkkel.

  A beszélgetést vezeti
  Schmidt Szonja Emese, a kötet fordítója és
  Pál Laura moderátor, műfordító.

  A 70-es évek óta publikáló írónő, Sevinç Çokum kezdetben versekben, novellákban, majd regényekben igyekezett visszaadni a török társadalom, a városi élet visszásságait.

  A lápisztalizmán című regénye azonban nem ebbe a sorba illeszkedik, hiszen felmenői előtt tisztelegve egy kevésbé ismert témában kalandozik: a régi karavánutak hangulatát megidézve egy délkelet-törökországi, vándorkereskedéssel foglalkozó család történetét mutatja be a múlt század elején, az Oszmán Birodalom összeomlása előtt.

  Az est folyamán apró szemelvényekkel tűzdelve ismerkedünk Sevinç Çokum írói világával és a regénnyel, mely egyúttal gazdag ismereteket nyújt a régió etnikai, néprajzi és szellemi örökségéről, valamint az Oszmán Birodalom keleti végeinek száz évvel ezelőtti helyzetéről.

  Szeretettel várjuk az érdeklődőket és azokat, akik már olvasták a művet és szívesen megosztanák róla élményeiket, véleményüket.

  Az est folyamán az Intézet vásárlási lehetőséget biztosít a könyvből.

  A Török Könyvklubot azért hívtuk életre, hogy – az adott kötet fordítójának bevonásával – élőbbé tegyük és közelebb hozzuk az olvasókhoz a magyar nyelven elérhető török irodalmat, az érdeklődők egy török kávé és tea mellett megoszthassák egymással olvasmányélményeiket, és interaktív módon fedezzük fel Törökország mérhetetlenül gazdag irodalmát. A könyvklub terveink szerint kéthavonta kerül majd megrendezésre.

  Dátum: 2022. november 30., kedd, 18:00
  Helyszín: Yunus Emre Török Kulturális Intézet, 1062 Budapest, Andrássy út 62.
  A program nyelve: MAGYAR

  „Megkezdődött a hazaút. Elindultunk, közben a Tigris mint egy kedves gyermek vagy anya, hol jobbról, hol balról köszöntött minket váratlanul, egyszer egy domb mögül, máskor egy mező közepén.
  Hısn Keyfába értünk, megálltunk egy kicsit. Délután volt, elmentünk a hamámba tisztálkodni, elvégezni az abdesztet. A hajunktól a körmeinkig minden tisztátalanság, mocsok lefolyt rólunk a vízzel. Már-már annyi volt a kosz rajtunk, hogy vakarni lehetett, persze ebben a fürdősegéd is segített. A végére annyi piszoktól szabadultunk meg, amennyiből tésztát lehetett volna gyúrni, bőrünk pedig rózsaszínűen, ragyogva tűnt elő. A fürdő kellemesen meleg helyiségeiben, a szamovár köré telepedve pihengettünk.
  Utána a Tigris partján lakomáztunk egy jót, majd imádkoztunk. Sahra és Adem levitték a tevéket a partra, kolompjaik újra a nekünk oly ismerős dallamokra csilingeltek.
  Újra Yadigȃr jutott az eszembe, igazából ki se ment a fejemből. Olyan volt ez a gyerek, mintha ezek az utak, az elmúlt idők bízták volna rám. Elmerültem a város látványában, mindenfelé a történelem nyomai, darabokra esett, szétmorzsolódott kövek. Mesebeli hangulata volt, ahogy az épületek visszatükröződtek a folyón, ahol a víz fodrozódásával összevissza hullámoztak a színeik. A kövek és a víz összeölelkeztek itt, a kövek pedig szinte megszólaltak. A vízen apránként megjelentek előttem gyermekeim arcai. Szűnni nem akaró honvágyam Tillo felé közeledve egyre erősebb volt.”

  DAVETİYE

  Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Enstitüsü Kitap Kulübü’nün ilk etkinliği olan
  Sevinç Çokum’un Macarca olarak yayımlanan ’Lacivert taşı’ adlı romanının tanıtımına davetlisiniz.
  Sohbet edecek: çevirmen Szonja Emese Schmidt ve Laura Pál moderatör, çevirmen
  Kitap kulübü, Türk edebiyatının Macarcaya çevrilmiş çeşitli eserlerini ele alarak Macar okurları için söz konusu kitap ve Türk edebiyatı hakkında bir sohbet olanağı yaratmak amacıyla hayata geçirilmiştir.
  İlk etkinliğimizde Sevinç Çokum’un Macarca olarak 2022 yılında yayımlanan ‘Lacivert taşı’ adlı romanı hakkında sohbet edeceğiz.

  Tarih: 30 Kasım 2022, Salı günü, 18:00

  Yer: Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Enstitüsü, 1062 Budapeşte, Andrássy út 62.

  Program dili: MACARCA

  Kép forrása: facebook

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here