NEYHANE BUDAPEST – MEGNYITÓ: NEY KONCERT ÉS WORKSHOP

  Mi az a ney?
  Az egyik legegyszerűbb és legősibb fúvós hangszer a világon. Nádból készül, a cső peremét fújva lehet megszólaltatni. Mára a keleti világ egyik kedvelt hangszere, évszázadok óta az elmélyülés és spirituális útkeresés kísérője. Több, mint eszköz: a szufi költészet számos szimbolikus jelentéssel ruházta fel.

  Milyen a hangja?
  A lélek hangszere. Fátyolos, túlvilági hangja a zenész lélegzetével együtt szól. Finom, puha.

  Milyen lesz a koncert?
  Kifinomult zenei hagyományban való megmártózás, elmélyülés.
  Első felében a haladó ney-tanulócsoport, Halil Ibrahim Dogan tanítványai, második felében játszani az általa vezetett török klasszikus egyöttes zenéjét halljuk majd.
  Török spirituális töltetű himnuszokból és klasszikus török zenei darabokból áll a műsor – ez a zenei hagyomány évszázadokkal ezelőtt alakult ki a török udvarokban.

  Mi lesz a workshop-on?
  Bemutató, konkrét kísérletezés, kérdések a technikáról és a zenéről, a koncerten elhangzott darabokról. Ha van, hozd el bátran a saját hangszered, ha még nincs, szívesen adunk.

  Hol vehetek jegyet az eseményre?
  A helyszínen, 1.100 Ft-ért.

  Egyébként mi az a neyhane?
  A Neyhane Budapest egy közösség, ahol minden a török ney-ről és a ney-tanulásról, illetve a mögötte lévő zenei világról szól. Megtalálhatsz itt szakirodalmat, kottákat, hozzád hasonló érdeklődésű embereket, akikből inspirációt meríthetsz és akiktől tanácsokat kaphatsz. A Neyhane olyan hely kíván lenni, amit megtölt a ney szellemisége, ahová bármikor betérhet a tanulni vágyó vagy az, aki csak megmártózni szeretne ennek nyugalmában. Az egész a lecsendesülésről és a tanulásról szól, ahol elérhető az eddig általunk megszerzett tudás, személyes foglalkozások formájában is.

  Mikor lesznek foglalkozások?
  Ha kapcsolódni szeretnél, egyeztess velünk időpontot. A haladó csoport rendszeres gyakorlásai is itt zajlanak. MInden érdeklődő, minden zenei előképzettség nélkül is jöhet tanulni, a hét több napján is elérhetőek vagyunk a haladó játékosok miatt. Az oktatás az egyéni szinteknek megfelelően egyénileg vagy kiscsoportosan történik.
  A foglalkozások adományos rendszerben működnek, az egész helyet adományokból tartjuk fenn, hozzájárulásod szeretettel fogadjuk.

  Adományozás módja: adományod a teremben erre a célra rendszeresített dobozkába teheted, vagy átutalással:
  GAIA Egyesület, Budapest Bank 10101353 – 7539220 – 01004009, megyjegyzésbe kérjük írd be: Neyhane Budapest.

  Köszönjük!

  Forrás: facebook


  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here