GERELYES IBOLYA: SZELDZSUK MŰVÉSZET

  2020. november 24., kedd, 18:00

  Nyilvános · Magyar-Török Baráti Társaság / Macar-Türk Dostluk Derneği szervezésében

  Online esemény

  A Magyar-Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen lát minden érdeklődőt következő nyilvános online rendezvényén, amelyen Gerelyes Ibolya régész, egyesületünk tagja tart előadást Szeldzsuk művészet címmel.

  A rendezvény november 24-én, kedden 18:00 órakor kezdődik és kb. másfél óráig tart.
  Az előadáson az ingyenes Google Meet alkalmazással https://apps.google.com/meet/ vehetnek részt. Ehhez rendelkezniük kell gmail-es címmel.

  Azoknak az érdeklődőknek, akik nem tagjai egyesületünknek, november 23-ig kiküldjük az online előadásra történő belépéshez szükséges meghívót, amennyiben azt kérik az MTBT e-mail címén: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com

  Az előadásra a belépés november 24-én 17:30-18:00 óra között lehetséges.

  Ha asztali számítógépről lépnek be, elég a kiküldött értesítésben található jelszóra (“csatlakozási információ”) kattintani, mobilról vagy tabletről azonban előzetesen telepíteniük kell a Google Meet alkalmazást.

  A 12-13. századi anatóliai szeldzsuk művészet legkiemelkedőbb ága az építészet, illetve az építészeti dekoráció. A fennmaradt szeldzsuk dzsámik és medreszék különlegesen elegáns stílusban épültek, faragott kő, stukkó, illetve csempe-díszítésük az iszlám művészet alkotásainak legkifinomultabb köréhez tartozik. Az építészeti alkotások között a karavánszerájok alkotják a legizgalmasabb csoportot. Az iszlamizálás ellenére a szeldzsuk kultúra sok tekintetben megőrizte egyedi vonásait; mint például ember- és állatfigurák megjelenítése az épület-szobrászatban, illetve a művészetek egyéb területein, jelentős mértékben elhatárolódva ezzel az iszlám művészet hagyományaitól.

  Forrás: facebook


  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here