Fodor Pál: “A mohácsi csata és utóélete az új kutatások fényében” (MTBT online rendezvény)

  Forrás: az esemény facebook oldala

  Az 1989-ben alapított Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen lát minden érdeklődőt következő nyilvános, ingyenes online rendezvényén, amelyen Fodor Pál Széchenyi-díjas történész-turkológus, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, egyesületünk tagja tart előadást “A mohácsi csata és utóélete az új kutatások fényében” címmel.

  Az előadás a „Mohács 1526–2026: Rekonstrukció és emlékezet” című, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Pécsi Egyetem együttműködésében 2017–2020 között zajlott kutatási projekt főbb eredményeit mutatja be. Így a Mohácsi-síkság 16. századi földrajzi viszonyainak és a csata legfontosabb földrajzi helyeinek (köztük a sokat vitatott Földvár falu egykori helyének) meghatározására, a Moháccsal kapcsolatos sztereotípiák eloszlatására (köztük az utolsó magyar királyi dinasztia, a Szapolyaiak múltjának és történetének eddigi legteljesebb feltárására) irányuló erőfeszítéseket. A vitákat is gerjesztő kutatások hozzájárultak ahhoz, hogy reálisabb képünk legyen a mohácsi csatát megvívó elődeink teljesítményéről.
  Fodor Pál szakterülete az Oszmán Birodalom 14–17. századi története, ezen belül különösen az oszmán állam kialakulása, társadalmi és katonai szervezete, az oszmán politikai gondolkodás és államideológia, továbbá a magyarországi török hódítás és berendezkedés. 1979 óta jelennek meg a turkológia és a történettudomány rangos hazai és nemzetközi folyóirataiban és gyűjteményes köteteiben publikációi, amelyek száma meghaladja a 200-at. Munkásságát a filológiai és történeti kérdések egyidejű vizsgálata jellemzi. Honlapja:
  https://www.fodorpal.btk.mta.hu
  A részvétel technikai részletei:
  Az előadáson maximum 100 fő vehet részt. Ha Ön szeretne részt venni, kérjen mielőbb meghívót Gmail-címe megadásával az MTBT e-mail címén: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com. Meghívót legkésőbb május 17-ig, az előadás előtti napig küldünk, amennyiben még van hely.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here