BUDAPESTI YUNUS EMRE INTÉZET MŰFORDÍTÓ WORKSHOP

  A budapesti Yunus Emre Intézet 2023. szeptember 25-28. között török-magyar műfordító workshopot rendez azzal a céllal, hogy ösztönözze a törökről magyarra történő műfordítást; hogy a török irodalmi művek minél színvonalasabb magyar fordításokban jelenjenek meg; hogy motiválja a műfordítókat; hogy hozzájáruljon a Törökország és Magyarország közötti kulturális kölcsönhatás intenzívebbé tételéhez, továbbá, hogy erősítse a fiatal fordítók szakmai fejlődését a műfordítás területén.

  Fotoğraf: Karolina Grabowska

  A műhelyfoglalkozásokon a pályafutásuk elején álló fiatal fordítók találkoznak tapaszalt műfordítókkal, hogy megosszák egymással tudásukat és tapasztalataikat. 

  A workshopon a résztvevők különböző műfajú irodalmi műveken keresztül elméleti és gyakorlati szinten foglalkoznak majd a műfordítás kérdéseivel.

  A foglalkozás során mind a török nyelvtan, mind pedig a török kultúra terén sokrétű tapasztalatra lehet szert tenni, egybekapcsolva a nyelvtanulást a fordítói készségek fejlesztésével.

  A Budapesti Yunus Emre Intézet célja, hogy a műfordító workshop révén hozzájáruljon Magyarországon a török irodalomból fordított művek kiadásának fellendüléséhez.

  Emellett a Magyarországgal 1924-ben aláírt barátsági szerződés hatálybalépésének 100. évfordulója alkalmából a “Százéves barátság és együttműködés” jelszava alatt a Török-Magyar Kulturális Évnek nyilvánított 2024-es esztendő keretében még több irodalmi mű fordításával igyekszünk a kulturális kölcsönhatást és együttműködést elmélyíteni. A TEDA projekt jóvoltából eddig közel 85 török irodalmi mű jutott el magyar fordításban az olvasókhoz.

   

  Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 19.  

  Jelentkezni a budapeste@yee.org.tr e-mail címen lehet.

  Bővebb felvilágosítás: +36 30-577-08-77

  JELENTKEZÉSI LAP műfordító workshopra

  https://forms.gle/dWEUD3ZsrX42SihA9

   


  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here