Egy könyv, amit minden gyereknek el kell olvasnia: Facebook a török korban – Most komolyan? Naná!

Kép forrása: libri.hu

Szelfi és a magyar királyok? Facebook és Insta a török korban? Van olyan könyv, amivel fel lehet kelteni a kamaszok érdeklődését? És egyáltalán van értelme a sok évszámnak és a száraz adatoknak?

Ha Mátyás király vagy épp Zrínyi Miklós a mai 10-16 évesek nyelvén szólalnak meg humoros, diákot-tanárt-szülőt is szórakoztató módon, miért ne éljünk egy ilyen lehetőséggel az unalmas tankönyvek mellett?

Lőrinc László új, 25 szelfi a török korból című könyvével szórakoztató módon, újszerűen ismerjük meg a 14-17. századi magyar történelmet. A Facebook és Instagram működését és látványvilágát megidézve, a történelmi alakok emberi oldala kerül reflektorfénybe, amelyet segít az is, hogy a szereplők a ma használt nyelven szólalnak meg. A királyok és nemesek mellett láthatunk törökös kajaszelfit, hitvitázókat, pletykálódó asszonyokat, magabiztos marhahajcsárokat, érseknek kinevezett gyermeket, de a lőcsei németek buliszelfijét is megcsodálhatjuk.

Mivel ezekből a közelebbi századokból sokkal több forrás maradt fent, kevésbé hangsúlyosak a történelmi bizonytalanságok, és újdonság az is, hogy két szelfihez nem kommentek, hanem egy-egy, a főhős kalandos életét bemutató kis képregény csatlakozik. A fejünkben élő szentek és királyok, pásztorok és parasztok, szerzetesek és udvarhölgyek sztereotip, szoborszerű alakjai a Lőrinc László könyve révén megdőlnek, és megkönnyítik annak elképzelését, hogy őseink ugyanúgy szelfiztek, posztoltak és kommenteltek volna, mint a mai komoly politikusok és egyházi személyiségek.

Forrás: www.blikk.hu