2,5 dkg élesztő (v. 1cs. instant)
1 pohár (2 dl) langyos tej
1 pohár tejszín
1 pohár étolaj
3 ek cukor
½ ek só
Annyi liszt, amennyit felvesz (közepesen lágy tésztának kell lennie)
2 db tojás (a sárgája a kenéshez)
30 dkg krémfehér sajt (beyaz peynir)
Kerti katicavirág mag (çörek otu) v. mák
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy mélyebb tálba szitálunk kb. 4 pohár lisztet, belekeverjük a sót. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a liszthez adjuk, a sárgáját kissé kikeverjük, ezzel kenjük majd le a pogácsákat.
A liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tejszínt és az étolajat, majd – szükség szerint további liszt adagolásával – közepesen lágy tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük (egy óra).
Amíg kel a tészta, összemorzsoljuk a sajtot, kikenjük a tepsiket (nekem 4 tepsibe fért el), előmelegítjük a sütőt. Odakészítünk egy üvegkupakot, egy éles kést és egy kenőtollat.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd egy hosszú hengert formázunk belőle. Éles késsel feldaraboljuk.
Egy ilyen darabot tenyerünkkel kilapítunk, széthúzzuk, tetejére szórunk a sajtból.
Körben batyuszerűen összefogjuk a tésztát, végeit összenyomkodjuk.
A töltött tésztát korong alakúra kilapítjuk.
A korong közepére helyezzük a kupakot, majd sugár irányban 12 bemetszést ejtünk a tésztán.
2-2-t összefogunk, ezáltal kialakítjuk a szirmokat.
A „virágunkat” tepsibe tesszük.
Így járunk el a többivel is, míg a tepsi meg nem telik. Ekkor megkenjük a tetejüket tojássárgával (pici vizet v. tejet keverjünk hozzá, mert különben nem elég a 2 db), a kupak által kijelölt helyre pedig szórjunk a fekete magból.
Meleg helyre téve még legalább 15-20 percig hagyjuk kelni (addig töltögethetjük a következő tepsit), végül kb. 170°-os sütőben szép pirosra sütjük.
Sütés után még forrón tálba tesszük, egy időre letakarjuk, hogy a párában puhulhasson, langyosan akár már tálalhatjuk is.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo