Tiszteletből vagy trófeaként készült emberi fogakból ez a nyaklánc?

Egy kilencezer éves régészeti lelőhelyen a kutatók életük eddigi legkülönlegesebb leletére bukkantak: ép emberi fogakból készült nyakláncokra és más ékszerekre. A törökországi Çatalhöyük neolitikus területét az UNESCO egyik legfontosabb emberi településnek tekintik, amely pontos leírást ad a korai mezőgazdasági életről.
A tetőn át másztak be a házba

A kutatók szerint a körülbelül 8000 lakosú Çatalhöyük lehetett az egyik legelső egalitárius társadalom. A régészeti lelőhelyen a régészek eddig 14 réteget tártak fel, ahol a házak egymáshoz tapasztva, gyakran közös falakkal épültek. Az ajtók és ablakok a hátsó részén kaptak helyet, de több építményen ezek teljesen hiányoznak. Sok ház emeletes volt és lakói csak a tetőn keresztül tudtak bejutni oda, ahová létrán másztak fel. A területen jellemző a monumentális építmények, azaz közös temetkezési helyek, templomok, nagy közösségi épületek hiánya.

Çatalhöyüknél a régészek már mindenféle tárgyat találtak, főként eszközöket: edényeket, pattintott kőeszközöket és kisebb szobrokat. És bár a kutatók szerint még csak a terület mintegy 4 százalékát sikerült feltárni, a most előbukkant három emberi fog érdekes titkokat árulhat el a múltról.

Az első zápfogakból kettőt egy épületben, míg a harmadikat egy sírban találták. Annyi bizonyos, hogy valamennyi felnőtt emberektől származhat és nem mutatták betegség jeleit. A szakemberek szerint az ép fogakat valamikor időszámításunk előtt 6300 és 6700 között húzhatták ki.
Rituális jelentéssel bírhatnak

A kutatók mintákat vettek a fogakból, amelyeket mikroszkopikus és radiográfiai elemzéseknek vetettek alá. Arra voltak kíváncsiak, hogyan fúrhatták át azokat az ékszerkészítés érdekében. A bennük található lyukak ugyanis egyértelműen a szándékos átlyukasztás jeleit mutatták.

Folytatás

Forrás: www.origo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here