Napóleon hadnagyából szabadságharcos, majd török pasa – ki volt valójában Bem apó?

225 éve, 1794. március 14-én született Józef Zachariasz Bem, magyarul Bem József, a lengyel és a magyar szabadságharc hőse. Magányos ember volt, azt beszélték róla: egyetlen szerelme az ágyú.

Birtokos nemesi családban született 1794. március 14-én Tarnówban, Lengyelország osztrák fennhatóságú részén. A napóleoni háborúk idején tizenöt évesen állt be tüzérkadétnak, fél év múlva már alhadnagy volt. Részt vett Napóleon 1812-es orosz hadjáratában, később a varsói katonai akadémián tanított, és kikísérletezett egy új típusú röppentyűt. Egy oroszellenes összeesküvésben való részvételéért 1822-ben elítélték, ezután kilépett a katonai szolgálatból, és Lvovban gőzgépekkel kísérletezgetett.

Az 1830-31-es lengyel felkelés idején tüzér őrnagyként jelentős szerepe volt az iganei győzelemben: Osztrolenkánál tíz ágyúval szinte az egész orosz sereget feltartóztatta. E haditettéért még a csatamezőn tábornokká léptették elő, Petőfi Sándor később Osztrolenka véres csillagának nevezte. Varsót viszont már nem tudta megvédeni az orosz túlerővel szemben, és a bukás után emigrált. Párizsban matematikát tanított, könyvet írt, és túlélt egy orosz ügynökök által elkövetett merényletet. 1848 októberében Bécs forradalmi védőrségének parancsnoka lett, a város eleste és a magyar honvédsereg schwechati veresége után Pozsonyban a magyar szabadságharc szolgálatába állt.

Folytatás >>>

Forrás: mult-kor.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here