Kemal Atatürk és a családnévreform

Törökország az első világháború után jelentős változáson ment keresztül. Kemal Atatürk vezetésével a szultánságot köztársasági államforma váltotta. A törökök saját katonai erejükre támaszkodva véres háborúban érték el a számukra kedvezőtlen béke felülvizsgálatát. Az új békeszerződést 1923-ban kötötték meg Lausanne-ban. Az egyház szerepét korlátozták és elválasztották az államigazgatástól. A hagyományos ruhaviseleteket és címeket betiltották, kötelezték az állampolgárokat a “civilizált, európai” öltözködésre, 1928-ban pedig bevezették a latin ábécét. A nők közéleti szerepet vállalhattak.1926-ban betiltották a többnejűséget, s 1929-ben már szépségversenyt is rendeztek az országban.

Az intézkedések középpontjában a köztársasági elnök, Atatürk víziója állt: egy modern, európai mintára szervezett Törökország megteremtése. A reformok első emberét is elérték a változások 1934 végén. 1935. január 1-jétől az összes török állampolgárnak vezetéknevet kellett viselnie. Addig a legtöbb török csak utónevet használt, s becenevekkel különböztették meg egymást. Ez jókora zavart okozott a modernizálódó közigazgatásban.

Atatürk nevének több változata ismert. Musztafa Kemal néven élt az I. világháborúig. Onnantól Gazi Musztafa Kemalnak is nevezték. A Gazi szó török jelentése “hős”. Ezt az előnevet a fronton tanúsított bátor tetteiért és katonai sikereiért kapta. A családnévreform bevezetésekor saját maga választotta az Atatürk, azaz a “törökök atyja” nevet. A törvényhozás jogszabályba foglalta az elnök névváltoztatását. A Musztafa név innentől elmaradt, és aláírása is K. Atatürk lett. Nővére, Makbule az Atadan nevet vette fel, amelynek jelentése “az atya családjából”.

Egész Törökország az új nevek lázában égett. Az állam külön listán hirdette ki az ajánlott családneveket, amelyek leginkább a férfias erényeket hirdették. Ilyenek voltak a Nagy, Kemény, Vas, Szikla és Acél nevek.

Atatürk emléke ma is meghatározó Törökországban. A családnévreform példáján láthatjuk, hogy az állam első embere mennyire tudatosan építette saját kultuszát már életében.

Forrás: www.rubicon.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here