Hadtörténet : Magyar, török lovassági harcmodor az oszmán-török hódítás idején

A magyarság történelmében mindig is fontos szerepet játszott a lovasság. A ló nem csak egy egyszerű haszonállat volt, különleges bánásmódot igényelt. Minden nemzet különböző módon bánt lovaival és gyakran a lovakon múlott a nemzet sorsa is.

Most csak a középkori lovas hadviselést és annak az ellátását ismertettem az ekkori világ két hatalma között, Magyarország és az Oszmán Birodalom szempontjából.

Élelmezés

Először a katonák élelmezéséről ejtek szót. A magyar és a török társadalom teljesen eltérő volt egymástól. A török társadalomban a juhnak volt központi szerepe, míg a magyarban a szürke marhának.

Juh előnye, hogy az előttük már áthaladt sereg által lelegelt és letaposott területen is találtak élelmet, hiszen a juh a rövid füvet kedveli. A juhok átlagosan napi 10 kilométert haladtak, de ez nem volt probléma, mivel a szultáni sereg nem haladt (és nem is tudott volna) ennél gyorsabban. A juh, mint “élő spájz” volt használva. Átlagosan egy katona 200g húst kapott naponta, így egy kövér juh 100 ember egy napi hús adagját fedezte.

A szürkemarha 15. században honosodott meg Magyarországon. Az ökör elsősorban, mint igás állat volt tartva, de seregélelmezésben is részt vállaltak. Viszont a különbség az volt a juhhal szemben, hogy nem követte szorosan a sereget (mint “elő spájz”), hanem már feldolgozva érkezett az étel a táborba.

Fontos tényező, hogy az oszmánok hódító politikát folytattak, míg a magyarok defenzív hadviselésre rendezkedtek be – a Luxemburgi Zsigmondról szóló sorozatunkban is említettül a déli végvárrendszer kiépítését, melyet 1435-ben rendelt el Zsigmond. Így a magyaroknak nem volt érdeke, hogy ők is egy “élő spájzt” rendszeresítsenek, hiszen mindig hazai terepen küzdöttek.

Sereg vonulása

A törökök a málhás állatok mellett tevéket is használtak. Egy teve átlagosan 2 mázsa terhet cipelt. Mindig voltak tartalék tevék, átlagosan 7 tevéből 2 tartalékban volt. Százezer ember és ötvenezer ló 30 napi gabonaellátmányát negyvenezer teve cipelte (ezért próbálták tehát teher mentesíteni őket szekerek és lovak alkalmazásával).

A magyar sereg szállítási feladatait főleg szekerekkel oldották meg. Ezek minősége jobb volt, mint a török szekereké, mivel vasalkatrészt is tartalmaztak. A magyar sereg ebből a szempontból korszerűbb volt.

Folytatás

Forrás: fiataloktoriznek.blog.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here