Gladiátorharc, szex és vallási szócsaták az ókori graffitiken

43810A mai Törökországhoz tartozó Aphrodisias ősi épületeinek köveibe több száz graffitit véstek bele az ókor utolsó évszázadaiban, adták hírül a régészek, akik szerint hatalmas tudásanyagot rejthetnek e rajzok, amelyek a római, majd bizánci uralom alatt álló település mindennapjairól mesélnek.

A graffitik a római, valamint a bizánci mindennapi élet különböző aspektusairól regélnek: megjelenítik a gladiátorok harcait, a vallási küzdelmeket, a szexualitást és a szekérversenyeket is. „A Kelet-Római Birodalom települései közül Aphrodisias őrizte meg a legtöbb római és bizánci kori falfirkát” – magyarázta Angelos Chaniotis, a Princeton kutatója egy torontói előadásában.

„A graffitik a pillanatnyi helyzetek emlékei, főként éjjelente készültek a karcolások, amelyek többnyire ittas, szórakozott, dühös, esetleg csalódott emberek alkotásai. Ezért is nehéz gyakran értelmezni őket, ám ezért olyan értékesek, a kövek ugyanis hangokat és érzéseket tartanak nyilván” – mondta Chaniotis.

Az utcai rajzok szerzői gyakran szexuális témákat is „kőre vittek”, így számos, többféle módon megjelenített hímvessző bukkan fel közöttük, amelyek különféle pozitúrákban vannak ábrázolva. A főként görögül beszélő város falain számos gladiátorábra is helyet kapott, ami a szakértők szerint nem meglepő, ugyanis a nyugat-anatóliai településen igen népszerűek voltak a gladiátorküzdelmek.

A legtöbb rajz – nem meglepő módon – a harcok színteréül szolgáló stadion falain található. Az egyik ábrán egy, szigonnyal és hálóval felszerelt retiarius és egy karddal és pajzzsal ellátott secutor csap egymásnak, az előbbi győzedelmeskedett, ugyanis a szigonyt diadalmasan a feje fölé emeli, az éle azonban a földön fekvő, sebesült secutor felé mutat. Egy másik rajzon a secutor kergeti a szigonyos harcost, míg egy újabb ábrázoláson már egy bíró felügyeli a küzdelmet. „Minden bizonnyal egy néző örökíthette meg az arénában látott izgalmakat” – így a kutató.

A cikk folytatása>>>

mult-kor.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here