Az oszmán tengeri birodalom

kep.php16. század végére megváltozik az Oszmán Birodalom képe, gyakorlatilag egész Észak-Afrikára kiterjeszti a hatalmát, illetve Egyiptom és Szíria területére is; a kontinensen pedig Közép-Európa az a térség, ahol sikerült előrenyomulnia. Hatalmas vízterületeket hódított meg, a hangsúly ennélfogva áttevődött a vízi hadviselésre.

Az Oszmán Birodalom a 16. század végétől kezdve nem egy kifejezetten szárazföldi hatalom, hosszan tengerpart övezte, hatalmas vízfelület felett uralkodott. Természetesen egy ütőképes tengeri flotta nélkül ezt nem tudta volna megtenni. A területek megtartása érdekében több kisebb flottaközpontot is felállítottak, így Isztambulban, Gallipoliban, később Egyiptomban, majd a szíriai területeken is. A központokhoz általában 2-10, maximum 30-40 hajóból álló kisebb egységek tartoztak, amely feladatai közé tartozott az őrjáratozás, utánpótlás, a kereskedelmi és zarándok útvonalak védelme.

A korszak hajóiról és a hajózásról Fekete Bálint (ELTE BTK) tartott előadást a Magyar-Török Baráti Társaság rendezvényén.

Részletek

2013-04-11


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here