Asszír kereskedők városát tárják fel Törökországban

p-061947178Asszír kereskedők városát, a bronzkori Kanist tárják fel Törökországban. A települést magában rejtő Kültepe (“Hamudomb”) régészeti helyszín Törökország középső részén, Kayseri várostól 20 kilométerre található.

Asszír kereskedők a i. e. 3. évezred második felében létesítettek itt kereskedőtelepet (karumot), ez az Assurból érkező és oda induló karavánok egyik végállomása volt. A szamárkaravánok Assurból ónt, textíliát és gyapjút hoztak, oda pedig nemesfémet, elsősorban ezüstöt vittek.

Az Adiyamani Egyetem expedíciójában 63 legkülönfélébb szakember vesz részt, a régészek mellett antropológusok, zoológusok, archeobotanikusok, építészek, restaurátorok dolgoznak a feltárásokon – olvasható a Today’s Zaman angol nyelvű török napilap online kiadásában.
A kutatók a legkorszerűbb berendezéseket alkalmazzák, beleértve a globális navigációs műholdas rendszert (GNSS/Global Navigation Satellite System). Utóbbi berendezés segítségével a különböző struktúrák közötti távolságot mérik fel, ezek egymáshoz viszonyított szögét állapítják meg.

Részletek

2012-07-23


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here