A Margitsziget névadója és a bizánci császárnő

1270. január 18-án halt meg az Árpád-ház egyik leghíresebb szentje, Szent Margit (1242–1270), aki IV. Béla királyunk lánya és Szent Erzsébet unokahúga volt. Ugyanezen a napon emlékezünk meg a bő száz évvel korábban élt és magyar szentként tisztelt Árpád-házi Szent Piroskáról is (1088 táján–1133), Szent László király leányáról, aki Eiréné (Irén) néven bizánci császárnő és az ortodox egyház szentje lett.

Az Árpád-házi Szent Margit legendáját tartalmazó kódex a nemzeti könyvtár Kézirattárában található. A digitális változat elérhető a Magyar Nyelvemlékek című honlapunkon.Szent Margit édesanyja, Laszkarisz Mária királyné (1206–1270) a nikeai császár lánya volt, akinek kezét II. András király a Szentföldről hazafelé jövet kérte meg fia, IV. Béla részére. Esküvőjük és a királyné koronázása 1220-ban volt. A tatárjárás alatt a királyi pár egy ideig Dalmáciában – Spalatóban (Split) és Spalatótól északkeletre, a Kozjak- és Mosor-hegység hágója közelében épült Klissza várában (Klis) kapott menedéket. Klissza várában született meg 1242 januárjában Szent Margit, és halt meg ugyanebben az évben két nővére, a huszonegy éves Margit és a tizenhárom éves Katalin, akiknek szarkofágja a spliti székesegyház portálja fölött látható mind a mai napig.

Árpád-házi Szent Piroska (1088 táján–1133) Szent László király és rheinfeldi Adelhaid leánya volt. Édesapja halála után Könyves Kálmán udvarában nevelkedett, majd 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Nemcsak hűséges, segítő hitves volt, de az államügyekben jártas jó császárnő is. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort. Sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat és magyar földről érkezett küldötteket, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Bár az ortodox egyház avatta szentté, Piroskát magyar szentként tiszteljük. Mozaikképét a Hagia Sophia a mai napig őrzi.

Forrás és további infók, képek: www.nemzetikonyvtar.blog.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here