A franciák leszólták a magyar királyt, alig maradt köztük túlélő

Kép forrása: wikipedia.hu

A mai Szerbia és Bulgária területének elfoglalása után Magyarország ellen is megindultak az első oszmán betörések. Luxemburgi Zsigmond számára világos volt, hogy az Oszmán Birodalom legyőzéséhez egy nemzetközi keresztes hadseregre van szükség, így a diplomáciában jártas uralkodó meg is kezdte ennek szervezését – írja a Múlt-kor.hu.

Zsigmond terve kedvező fogadtatásra talált Európában, a nemzetközi hadsereg legnagyobb részét a franciák, valamint a Valois hercegek által birtokolt Burgundia területének katonái adták. Előbbit a francia connétable (főhadparancsok), Philippe d’Artois, míg a burgundi haderőt a trónörökös, Félelemnélküli János vezette. Rajtuk kívül a keresztes haderő részét képezték az Angliából, Lengyelországból, a német fejedelemségekből és városokból érkező katonák, valamint a johanniták, de segítséget nyújtott Bizánc és Velence is.

A csapatok Félelemnélküli János vezetésével 1396 júniusában érkeztek Budára, hogy a stratégiát egyeztessék Zsigmonddal. Magyar nemesekkel, királyi pénzből fogadott katonákkal és Mircea havasalföldi fejedelem csapataival a keresztény had mintegy 20-25 ezren lehettek, ami joggal tette bizakodóvá Zsigmondot és a katonákat. A seregben elhíresült mondás szerint,

ha leszakad az ég, azt is fenntartjuk lándzsáinkkal.

Tényleg rájuk szakadt az ég
A keresztesek és I. Bajezid szultán mintegy 30 ezres serege Nikápolynál találkozott. A döntő csata előtti haditanácson Zsigmond óvatosságra intett, ám a francia lovagok mit sem törődtek ezzel. Philippe d’Artois úgy tartotta, hogy „a magyarok királya minden dicsőséget magának akar…Isten és Szent György nevében ma bizonyítom, mily nagyszerű lovag vagyok!”.

Folytatás

Forrás: 24.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here