Assos, ahol a történelem, a természet és az Égei-tenger találkozik

Bár már vége a nyárnak, elérkezett az ősz, biztos vannak olvasóink között is olyanok, mint én, akik a nyári forróság helyett a kellemes őszi időt jobban szeretik, és inkább ilyenkor járnak üdülni is. Nekik ajánlunk most egy igazán különleges török várost, ahol történelmi emlékeket és csodás öblöket is láthatnak. Ez a hely nem más, mint a Çanakkale tartományban lévő Assos. 

Forrás: Google Maps

A történelmi és üdülővárost, Assost, azoknak ajánljuk, akik a nyugalmat, a természet közelségét és a csoda szép tengerpartot keresik. A Törökország északnyugati részén található Assosban a történelem és a tradíciók jól megférnek egymás mellett. Ez a település volt Arisztotelész otthona, aki itt nyitotta meg az első filozófiai iskolát, melynek romjai még ma is láthatók, ezen kívül az égei-tengeri régió egyik különleges helye is.

Mit lehet tudni Assosról?

Assos valójában három részből áll: Behramkale, Assos kikötője és a Kadırga tengerpart. A helyiek a települést Behramkale néven említik, ugyanis a falu egy 235 méter magas hegy tetején található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra és a völgyekre is. A város felett emelkedik a dór stílusban épült Athéné-templom, és az ősi város 2000 éves romjait is itt találhatjuk meg.

Az egykori város kőházainak nagy része ma is használatban van, butikhotelekké alakították át.

A hegy tetején lévő Athéné-templom a tengerre és a szomszédos Leszbosz-szigetre néz. Ha innen sétálunk le a városba, több kisebb kézműves terméket áruló bolttal és butikhotellel is találkozhatunk utunk során.

Forrás: Assos Rehberi

A hegytetőről érdemes lesétálni a régi kikötőbe is, amely az ősi város tengerparti része. A sétaút különlegessége, hogy itt mindig élénk szél fúj. A helyiek és a turisták körében is igen népszerű, több halétterem is várja a vendégeket itt. Annak ellenére, hogy több tengerparti klub is található itt, Assos mégis sokkal nyugodtabb és csendesebb hely, mint más hasonló üdülőhelyek.Szívesen jönnek ide hírességek, mert itt kikapcsolódhatnak és el tudnak bújni a kíváncsi fotósok elől is.

Forrás: Assos Rehberi

A kikötőtől kb. 5 kilométerre található a Kadırga tengerpart, ahol az Égei-tenger hosszan elnyúló homokos stranddal, kristálytiszta, hűvös vízzel várja a fürdőzőket. Azoknak, akik napozni és fürdeni is szeretnének, ez a hely kitűnő választás. Itt is vannak éttermek, de az árak sokkal kedvezőbbek, mint a már korábban említett klubokban. A kempingtől a kedves kis hotelekig szállások széles választékával várják az ide látogatókat.

Assos ősi romjai Behramkale és a régi kikötő között helyezkednek el, ahol az épületmaradványok, kövek, szarkofágok között sétálva könnyen elképzelhetjük, milyen lehetett a város egykoron.

Hol szálljunk meg?

Ha a kirándulás vagy az egész napos fürdés és napozás után egy csendes kis szállást keresünk, Assos Behramkale részén többet is találhatunk.

Forrás: Assosyal Hotel

Az egyik ezek közül az Assosyal Hotel, melynek tulajdonosai művészek, stúdiójukat alakították át szálláshellyé, így itt a hotel melletti völgyben szobrok, régiségek és igazi műalkotások között sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy varázslatos helyre csöppentünk volna.

Forrás: booking.com

Behramkale másik szállodája a Sunset Butik Hotel, ahonnan pompás kilátás nyílik a tengerre. Nevéből is kitűnik, hogy teraszáról lehet a legjobban látni a naplementét.

Forrás: traveloka.com

A Nar Konak egy 5 hálószobás kis szálloda, mely a város legmagasabb pontján áll. Innen csodás panoráma nyílik az egész városra. Este a teraszon állva szinte a csillagok között érezhetjük magunkat. A szálloda egy argentin–török pár tulajdonában van, akik egy Dél-Amerikából származó finom tejes karamellt, a Dulce de Lechét készítik itt, helyi alapanyagokból.

Forrás: Assos Rehberi

A Kadırgában található Assos Club Beyaz hotelt pedig azoknak ajánljuk, akik igazi nyaralóhelyet keresnek a tengerparton.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo