Albumajánló: Cafe Tango

Néhány koncertélmény után kezdtem megismerkedni a török tangó világával – sajnos csak hallgatom és nem táncolom –, majd az olvasmányaim alapján igyekeztem is bemutatni olvasóinknak a tangó múltját és jelenét Törökországban. Abban a cikkben is kiemeltem, hogy a tangó az országban mennyire jelen van, és milyen sokan szeretik, táncolják, éneklik. Most újra megbizonyosodtam erről, mikor – egy véletlen találkozásnak köszönhetően – megismertem Şirin Pancaroğlu és Bora Uymaz nevét, majd művészetét.

forrás: sirinpancaroglu.com

Şirin Pancaroğlu világszerte híres hárfaművész. Hárfa és tangó?! – gondolhatná bárki. Pont ez a bámulatos a zenében, hogy meglepetésekkel teli újdonságok születnek, ha a művészek összefognak.

Bora Uymaz szerzőtárs és énekes azon az albumon, melyen a hárfa mellett a hagyományosan tangóhoz társítható hangszerek is megszólalnak. Zenésztársaik Volkan Topakoğlu bőgős, és a két argentin, de Törökországban élő zenész, Ricardo Moyano gitáros, illetve – akiről korábbi cikkemben is külön szóltam – Carlos Gustavo Battistessa bandoneon művész.

2011-től szólaltak meg a dalok különböző színpadokon, majd – összegyűjtve azokat – egy albumot adtak ki. A szerzőpáros új dalain kívül hallhatunk rajta Astor Piazzolla műveket is. Az album címe: Cafe Tango, mely összeköti Argentína és Törökország zenei világát – felidézve klasszikusokat és bemutatva új hangzásokat.

Şirin Pancaroğlu így mesél az albumról: „A hangszeres zene és a tánc párosítása, mi lehetne más: a tangó. A tangó mind Argentínában, mind Törökországban nagyon fontos stílus. Argentína számára nemzeti szimbólum. Célunk a két ország tangókultúrájának egyesítése. A Cafe Tango egyik fontos egyedisége, hogy Gustavo és Ricardo is részt vesznek a munkában. Ők azok, akik abban a kultúrában születtek és nőttek fel, és számunkra a legigazabb formában tálalhatják a tangót.”

Aki a teljes albumot is szívesen meghallgatná – a Spotifyon megtalálja:

https://open.spotify.com/album/14vmrYZnW80zQIe6PspRcq?replay=1

Erdem Éva – Türkinfo