Ultimátum Özilnek: bocsánatot kér vagy nem játszhat

A török-német focista közös fotóval kampányolt Erdogan mellett, és nem is nagyon akarta megmagyarázni, miért.
Ultimátumot kapott Mesut Özil a Német Labdarúgó-szövetségtől (DFB). Reinhard Grindel azt üzente a jelenleg Görögországban nyaraló középpályásnak, hogy nyilvános bocsánatkérést vár tőle, amiért közös fotón szerepelt Recep Tayyip Erdogannal, Törökországot diktatórikus módszerekkel vezető köztársasági elnökkel. Grindel szerint, amennyiben Özil nem kér bocsánatot, nem játszhat többet a német nemzeti együttesben.
„Özil sok szurkolónak okozott csalódást – mondta Grindel a Kicker című futballszaklapnak adott interjújában. – Ha Mesut visszatért a nyaralásából, akkor saját érdekében is ez lenne a legjobb, ha megszólalna a nyilvánosság előtt.”
A játékos nem reagált, az édesapja azonban, Mustafa Özil azonban megszólalt: „a fiam csalódott, megtört és meg is van sértve. Nem akar semmit megmagyarázni, elege van abból, hogy állandóan védekeznie kell valami miatt. Kilenc éve játszik a válogatottban, sokat tett Németországért. Olyan most a helyzet, mintha mindenki összeesküdött volna ellene.”
Múlt csütörtökön Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere jelentette ki, hogy talán érdemes lett volna elgondolkozni azon, el sem vinni Özilt az oroszországi vb-re.
Özil és a vb-n járt német válogatott másik török édesapával rendelkező játékosa, Ylkay Gündogan május elején közös fotón szerepeltek Erdogannal, amikor a török politikus Londonba látogatott. (Özil és Gündogan is a szigetországban játszanak.) Az eset óriási botrányt okozott Németországban, a futballistákat azzal vádolták meg, hogy támogatják Erdogan választási kampányát.
Gündogan az eset után bocsánatot kért, azt mondta, ő nem akar politizálni, de azt gondolta, ha meghívja Törökország állami vezetője, akkor egy ilyen invitálást nem illik visszautasítani. Gündogan érvelését nem fogadta el a német közvélemény, a válogatott meccsein a német szurkolók kifütyülték, amikor labdába ért. Özil az eset óta hallgatott, Oroszországban a vb-n még a DFB is rejtegette az újságírók elől, azzal az indokkal, hogy a német válogatott sikeres szereplése érdekében nyugalomra van szükség a csapat körül.
A nemzeti együttes címvédőként, a csoportkörben kiesett, először nem jutott túl az első fordulón a német válogatott. A nemzeti együttes harmadik török származású futballistája, Emre Can is meghívást kapott Erdogantól, de ő nem ment el a találkozóra. Can nem került be a németek vb-keretébe.

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here