Törökország táncol!

Javában zajlik a 39. Nemzetközi Folklórfesztivál Sárváron. A tánccsoportok egymást követően látogatják a környék turisztikai nevezetességeit, hogy előadásaikkal színesítsék az idei programajánlatot. Törökország a Posta téren is táncol nekünk!

A 2006-ban alakult együttes Izmir városából érkezett Sárvárra, az Égei-tenger partjáról. Szorgalmasan járják a világot és látványos előadással mutatják be hagyományaikat, tánckultúrájukat.

A tánc fontos hagyományteremtő és közösségnevelő hatása kiválóan érződik minden nemzet örökségében. A felhalmozódott évezredes népi tudás, a jelképrendszer, a tradíciók továbbadásának egyik módja lett a dal és a tánc. Nézzük meg őket a színpadon – s máris képet kapunk alapvető világnézetükről!

Persze bár ilyen egyszerű lenne, vagy talán jobb is, ha nem ennyire egyszerű a dolog, mert a tánc azért jóval több a rutinnál vagy egy történelemkönyvnél – itt művészet születik. És ez a művészet örökre kíséri az ázsiai kultúrákban a mindennapok és ünnepek eseményeit. A gyermek születését, a felnőtté érését, az eljegyzést, az esküvőt, a vetés-aratást, az évszakváltásokat, a napfordulót, a katonasághoz való csatlakozást, a pásztoroknak a hegyekbe indulását és onnan való megérkezését, a vallási ünnepeket, a halotti megemlékezéseket.

A belépés díjtalan.

Forrás: sarvar.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here