Téltemetés augusztusban, lélekgyógyító török ebru és kárpátaljai színház

Az ebru, ami törökül papírdíszítő művészetet jelent, 2014 óta van az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján, készítésénél természetes, vízben nem oldódó és zsiradékot nem tartalmazó földfestékeket, rózsaágból és lófarokból készített ecseteket és kitrét, vagyis növényi gyökérből kivont enyvet használnak. Úgy tartják, hogy az ebrunak lélekgyógyító ereje is van.

Tavaly, a huszonötödik Summerfesten Százhalombattán új program indult útjára: a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítani a figyelmet, és élő kapcsolatot kialakítani a kárpátaljai és anyaországi magyarok között. Az érdeklődők idén is részesei lehetnek a csodálatos kárpátaljai színháznak és népművészetnek.

A nemzetközi eseményre, melynek fővédnökei Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, 14 országból – Bolíviából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Chiléből, Indonéziából, Japánból, Kínából, Kolumbiából, Lengyelországból, Malajziából, Oroszországból, Panamából, Spanyolországból és Romániából – érkeznek táncosok, Törökországból és Ukrajnából pedig vendégek.

A százhalombattai programról a www.summerfestbatta.hu, a tököliről a summerfest.tokol.hu, a szigetszentmiklósiról pedig a summerfest.szigetszentmiklos.hu oldalon lehet tájékozódni.

További programok

Forrás: magyarnemzet.hu

Kép: garipay.blogspot.com


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here