Tatai Patara, ” A nagy durranás…”


Török kori Történelmi Fesztivál

2015. május 22-23-24

Vegye fel a képzeletbeli, láthatatlanná tevő köpönyeget, és legyen itt május 22-én, kicsivel a kakasszó után (mondjuk reggel kilenckor), hogy Ön is részese lehessen a történelmi jelentőségű rajtaütés előkészületeinek. Ismerje meg egy végvár időnként küzdelmes, vagy éppen békés mindennapjait. …

de hogy ne csak a harcos múlt iránt érdeklődőknek kedvezzünk, vesse magát bele a korabeli vásári forgatagba, válogasson a korhű ruhák között, ízlelje meg egy középkori vásár jellegzetes étkeit, majd öblítse le egy pohár finom borral, serbettel, vagy hűs forrásvízzel. … de figyeljen a törvényekre, mert könnyen a bölcs Kádi rögtönzött bírósága elé kerülhet, hogy képet kaphasson, a török igazságszolgáltatásról, vagy esetleg Werbőczy híres, hírhedt Tripartitumáról is, no meg a végek életéről.

A kontraszt kedvéért, a 25. Klapka György lövészdandár felvonultat néhányat a legújabb haditechnikai berendezésekből, de ezen kívül múltidéző kiállítás, katonazenekari fesztivál és sok érdekes látnivaló és program várja a felnőtteket és az aprónépet május 22-24 között a TATAI PATARÁN!

1597. május 23-án a holdat felhők takarták el, és a vacogtató széllel érkező tavaszi eső illatát párologta vissza a környező mocsaras vidék. Ekkor esett meg, hogy két töröknek álcázott katona kért védelmet a Tatai végvár Oszmán kapuőreitől, úgymond a portyázó hajdúkkal szemben. … néhány száz méterrel távolabb, az éj leple alatt addigra már csendben felsorakozott a Pálffy Miklós vezetésével érkező Magyar, Német, Spanyol és Vallon alakulatokból álló közel 3 000 fős sereg, hogy azután csellel, na megy egy különleges hadászati eszköz, a patara bevetésével visszahódítsák ezt a fontos várat a töröktől.

A nagy durranás

Lépjen ki a hétköznapok egyhangúságából!

Jöjjön el a csaták zajától hangos középkorba!

Egyéb információk a rendezvény hivatalos honlapján.


2 COMMENTS

  1. This photo “http://turkinfo.hu/wp-content/uploads/2015/05/tataipatara.jpg” is my property! Delete it immedietely or I will report it to your domain administrator!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here