“Selymeim” – Çiğdem Aslan és Palya Bea közös koncertje a Müpában

Az Énekesnők a nagyvilágból sorozat Palya Bea ötlete alapján, az ő 2014-es, című albumát továbbgondolva indul el. Közös koncertre híva azokat a “dalos-tündéreket, zenész-amazonokat”, akiknek Bea “az életét köszönheti”, akik “simogatták, elringatták, vagy felébresztették rossz álmaiból”. És akiket feltétlenül meg kell ismertetnie velünk. Egy-egy estén így két produkciót hallhat a közönség: az egyiket tőle, a másikat pedig selymes, ám ellenállhatatlan erejű hangon éneklő vendégétől, akivel – hogy selymeik igazán összefonódjanak – egy közös dallal is készül.

800x350_12669_selymeim_cigdem_aslan_palya_bea_150513_02Első vendége napjaink legragyogóbb rembetiko-csillaga, Çiğdem Aslan, aki isztambuli kurd családban cseperedett fel, és az egyetemi klubban kezdte énekelni kedvenc kurd, örmény, görög és szefárd dalait. Majd Londonba költözött, ahol – többek közt – a ma már világhírű She’koyokh klezmeregyüttes tagja lett. Első szólóalbuma, a 2013-as Mortissa azokat a harmincas évekbeli görög énekesnőket idézi meg, akik az uralkodó szokásokkal szemben nem rejtették véka alá a hasissal, az alkohollal és a férfiakkal kapcsolatos vágyaikat, de mortissának nevezik ma a szabadon véleményt nyilvánító, független nőket is Törökországban.

“Abszolút kábító anyag… vigyázat, fertőző!” – írta róla a BBC-s Cerys Matthews, és a legkevésbé sem alaptalanul. Valóban bódító, ahogy Aslan énekel. Arra szolgáltatva bámulatos példát, miként lehet erőlködés és félreértett modernitás nélkül felfrissíteni és lenyűgözővé tenni egy hagyományt.

mupa.hu

További információk a Müpa oldalán.

Az esemény Facebook oldala:

https://www.facebook.com/events/350532075136072/


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here