Ludovika Szabadegyetem: jönnek a törökök!

A Török Köztársaság kikiáltásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából szervezi meg tudományos-ismeretterjesztő előadássorozatát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A Ludovika Szabadegyetem az intézmény polgárai mellett bárki számára nyitott és ingyenesen látogatható.

Forrás: www.uni-nke.hu

A Ludovika Szabadegyetem új szemeszterének előadásain a magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről lesz szó. A terítékre kerülő témák között a tervek szerint napirendre kerül Törökország külpolitikai szerepvállalása, az ország kül-, biztonság- és védelempolitikája, migrációs helyzete, de Magyarország és a Türk Államok Szervezetének kapcsolatai is. Szó esik továbbá az 1848-as honvédek Krími háborúban való részvételéről, az Osztrák-Magyar Monarchia katonai részvételéről az Oszmán Birodalom nyugat-balkáni régiójának megszállásában, és lesz előadás a török-magyar kapcsolatok alakulásáról Kemal Atatürk hivatali idejében, azaz a két világháború között.

Száz éve annak, hogy Törökország 1923-ban, az elsők között Magyarországgal kötött barátsági és együttműködési szerződést. A hivatalos diplomáciai kapcsolatok 1924 májusában a követségek kölcsönös megnyitásával indultak meg. Ezt megelőzően, az Osztrák–Magyar Monarchia idején, az Oszmán Birodalom követsége Bécsben működött, Konstantinápoly (ma Isztambul) Budapesten csak konzulátust üzemeltetett. „A 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz” – közölte a százéves évforduló fontosságáról Recep Tayyip Erdoğan török elnök, miután tavaly novemberben Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Ankarában.

Bővebben


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here