Kurultaj – Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés 2022-ben augusztus 12–14-én lesz megrendezve Bugacon. A Kurultajt – Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét 2008-óta a Magyar Turán Alapítvány szervezi.

Az alapítvány évközi munkájában kiemelt szerepet kap a magyar őstörténet kutatása, melyben számos szakember (történészek, antropológusok, genetikusok, régészek és néprajztudósok) dolgoznak össze, népünk korai történetének feltárása érdekében. Az újonnan született eredményeket a Magyar Turán Alapítvány megjeleníti a nyári Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésen kiállítások, előadások formájában.

A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, amely az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Azonban az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A háromnapos Kurultajt idén 27 rokon nemzet több száz művésze, tudósa, hagyományőrzője, magas rangú politikusai (nagykövetek, államtitkárok, miniszterek) tiszteli meg, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, amelyen a hun–türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.

A Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség hívására csak a Kárpát-medencéből, több mint száz ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. A Kárpát-medence és a és a rokon népek legjobb lovasai, lovasíjászai és hagyományőrzői mutatják meg tudásukat a kiérkező nagyközönségnek.

A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát felidéző jurtaváros épül fel, amelyben a hagyományőrzők korhű viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait is. A 40 hektár területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat.

A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés kiemelt figyelmet fordít a pusztai lovas-nomád történelem hiteles bemutatására. Ezért hatalmas kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlatot lehet majd megtekinteni. Az “Atilla Sátrának” elkeresztelt óriásjurtában idén egy eddig soha nem látott hun kori kiállítás lesz megtekinthető. A hun vezéri jurta a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtája és benne a történeti, antropológiai és régészeti kiállítások mellett szakrális tér is kialakításra kerül.

Folytatás

Forrás: www.teol.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here