Barátságot erősít a mádi tárlat

Három évvel ezelőtt Kiss Gábor korábbi ankarai nagykövet és felesége kezdeményezte, hogy magyar és török amatőr fotósok készítsenek hazánk és Törökország egy-egy városáról, illetve tájegységéről felvételeket. A projekt célja a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi, társadalmi kapcsolatok, továbbá az országimázs erősítése volt. A kiválasztott helyek között szerepelt Tokaj-Hegyalja és Törökország harmadik legnagyobb városa, Izmir.

Először Izmirben

A fotók elkészültek, a darabokból először Izmirben nyílt tárlat tavaly novemberben. A felvételek – amelyekből albumot állítottak össze – hazai bemutatását szombaton tartották Mádon, „Izmir–Tokaj – Két Nemzet, Egy Kamera” címmel. A programot – amelyen Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője, továbbá Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete és Demeter Ervin a megyei kormányhivatal vezetője vett részt. Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök nyitotta meg, köszöntőt mondott Christoper Dologh tiszteletbeli konzul és Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott.

– Kapcsolatainkat a legmagasabb szinten ápoljuk, most a kulturális együttműködés a példa, hiszen a „Két Nemzet, Egy Kamera” program immár hagyomány a két ország között – utalt Schmitt Pál arra, hogy korábban Budapest és Ankara, majd Pécs és Isztambul Beyoglu kerülete között valósult meg hasonló projekt.

A mádi Furmint Alkotóházban megrendezett fotókiállítás Izmir és a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal támogatásával valósult meg.

Forrás: www.boon.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here