A költészet napja után – a hódoltság török vers- és zenekultúrája

Az Orientalisták az OSZK-ban című, a Kelet kultúráját bemutató előadássorozat harmadik estéjén Sudár Balázs tart előadást 2017. április 12-én 17 órakor A költészet napja után – a hódoltság török vers- és zenekultúrája címmel.

Sudár Balázs előadása a hódoltság irodalmi és zenei világába vezeti be a hallgatóságot, szóban és énekben egyaránt.

Az oszmán hódítók ugyan fegyverrel érkeztek Magyarországra, és a megszerzett területeken túlnyomórészt katonák és családjaik telepedtek meg, mégsem nélkülözték saját kultúrájuk javait. Azon a néhány tucat településen, ahol ténylegesen berendezkedtek, nagyon gyorsan kiépültek a társadalmi és a kulturális élet intézményei: az imahelyek, az alap és főiskolák, a kolostorok, a fürdők. A török népi kultúra – lényegében törökök hiányában – nem jutott el idáig, de az elit – oszmán – kultúrája igen. Éppen olyan verseket írtak és olvastak, éppen olyan dallamokat játszottak itt is, mint a birodalom centrumaiban.

Sudár Balázs (1972) az ELTE BTK-n szerzett történészi, tanári és török filológusi diplomát, majd PhD-fokozatot. Jelenleg az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa, a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetője.

Fő kutatási területe a hódoltság oszmán–török kulturális élete. Irodalom- és zenetörténeti kérdésekkel foglalkozik, valamint a hódoltság muszlim vallásosságával, elsősorban a dervisrendek világával.

Folytatás és további infók

Forrás: www.oszk.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here