Török objektív: Mehmet Yasa – az épületek fotózásának mestere

„A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik képeikkel változó világunkat mutatják be. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

Mehmet Yasa nevére és munkáira úgy bukkantam rá, hogy két olyan cikket és fotósorozatot is közzétett, mely Magyarországgal kapcsolatos. Mindig érdekes egy idegen szemével látni hazánkat, így felkerestem őt és kértem, hogy ossza meg velünk a Budapestről és a Mai Manó Házról, a magyar fotózás házáról szóló cikkét és fényképeit.

Utánanézve munkásságának láttam, hogy sajátos látásmódú fotósról van szó, így érdemes megismerni képeit. Több nemzetközi versenyen való részvétele alapján elnyerte az „AFIAP: a FIAP művésze” elismerést, melyet a FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique – Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) ítél oda az arra érdemes művészeknek.

Legbüszkébb azonban azon díjára, melyet 2017-ben az „Art of Building” (Az építészet művészete) pályázatra nyújtott be, melynek fődíját nyerte el idén év elején. 1834-ben az Egyesült Királyságban alapított CIOB (Chartered Institute of Building), azaz Építészettudományi Intézet kilencedik alkalommal választotta meg az év fotóját építészeti fényképek kategóriában. Török fotós először részesült az elismerésben. Az internetes szavazatok 72%-át nyerte el “Kulenin Gözü” (A torony szeme) című fényképével, melyet az olaszországi Veronában készített.

Ezen elismerés példázza, milyen sikeres lehet, ha az ember szakmája párosul a hobbijával, a művészettel. Ugyanis Mehmet Yasa 1999-ben az izmiri Ege Egyetemen végzett restaurátor szakon, és 2002-től az izmiri önkormányzatnak dolgozott restaurátorként. Így fényképeinek is nagyrészt az építészet, a város a témája, valamint az emberábrázolás és a dokumentumképek.

Utazásai során is az épületekre, városképre koncentrál. Íme, néhány remek példa erre. Láthatjuk azt a nézőpontot, melyet nem biztos, hogy egy átlagos ember észrevesz.

Örülünk, hogy Budapestre is ellátogatott, így nekünk is megmutat olyan dolgokat, melyek mellett esetleg nap mint nap elhaladunk, de nem vesszük észre vagy nem úgy látjuk, mint ő.

2006 óta tagja az Izmiri Fotóművészek Egyesületének (IFOD), 2011-ben elnökségi taggá választották. Többször részt vett az Izmirben rendezett nemzetközi fotónapok szervezőbizottságában. 2017-ben alapította meg a Fotoğraf yolcusu (Fotóutazás) nevű baráti társaságot, amelynek szervezésében a fényképezést kedvelők együtt utaznak egy-egy túrára, és az ott készült képeiket rendszeresen kiállítják.

Fényképekről, fényképészről szubjektíven

Szerencsém van, hogy abban a városban élek, ahol a fotós. Így amikor képeit megnézem, az ő szemével is láthatom életteremet. Izmir: a nagyváros a tengeröböl köré, a hegyek közé szorítva épült fel, és növi túl méreteit. A nagyváros, amelynek ma már modern felhőkarcolók uralják a látképét, de több mint 2000 éves múltra tekint vissza, így utcáin, épületeiben jelen van a történelem. Én így ismerem, és ennek megfelelően az utcákon nyitott szemmel járok-kelek. Mégis tud újat, mást mutatni számomra a képein keresztül.

Érdemes azokat a képeit is megnézni, amelyeken embert ábrázol.

Két képet szeretnék kiemelni munkái közül.  Amikor az elsőt nagy méretben nyitottam meg, erősen megdobbant a szívem. Igen, mi is ott sétálunk azon a görbe utcán lent, mikor Izmir bazárjában járunk. Igen, mi is ismerjük a kerületet, ahol az utca mecsettől mecsetig kanyarodik, de így látni különleges élmény.

A másik képet először egy kiállításon láttam. A téma: „Izmir naplementéje”. Egy verseny zajlott, amelyen az izmiri naplementéről készített fotókat indítottak, és ez a fénykép második helyezést ért el. Minden benne van: egy híres izmiri építmény a város központjában, de mégis a tengerparton, ahol mindig van legalább egy horgász is, továbbá az a bizonyos naplemente, melyet nem tudunk megunni.

A cikkben szereplő képeket maga a fényképész bocsátotta rendelkezésünkre. Információk forrásául a honlapja szolgált, ahol további csodálatos fotókat nézhetünk meg:  http://zmyasa.com/professional-works/portfolyo/

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here