Török objektív: İzzet Keribar – a köztársasági elnöki nagydíjas fotós

 „A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik képeikkel változó világunkat mutatják be nekünk. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

Sorozatunk e részében újra egy klasszikus fotóst mutatunk be. İzzet Keribar: a francia Becsületrend lovagja, többek között a National Geographic Traveler díjnyertes fotósa, 1985 óta a FIAP Művésze (AFIAP), 1988. óta a FIAP Kiváló művésze (EFIAP).

Cikkünk elkészülte előtt alig pár nappal már azt is elmondhatja magáról, hogy a köztársasági elnöki Kulturális és Művészeti Nagydíjának többszörös birtokosa, ugyanis 2018. december 19-én egy ünnepség keretében átvehette művészet/fotó kategóriában ezt az igen fontos elismerést. Ráadásul nem először, hiszen már 2011. évben is elismerték munkáját ezzel a díjjal. Említsük meg a többi idei díjazottat is – megérdemlik. Történelem és társadalom kategóriában Mehmet İpşirli, mozi kategóriában Türker İnanoğlu, zene kategóriában Erol Sayan, és elhunyt művész kategóriában Mehmet Akif Ersoy (Törökország nemzeti himnusza, az İstiklal Marşı című vers szerzője) kapta az elismerést.

İzzet Keribar 1936-ban született Isztambulban. Fiatal kora óta gyakorolta a fotózást. 1957-ben a katonai szolgálatát Koreában kezdte meg, ahol egy éven keresztül fotózta az embereket, az országot, így szerezve gyakorlatot, és fejlesztve technikáját. Ma is érdemes az ott készült fényképeket megtekinteni.

Hosszú szünetet követően 1980-ban tért vissza újra a fotózás világába, ezután azonban annyira sokat dolgozott, hogy mára már az egyik legfontosabb archívum birtokosa. Képei között megtaláljuk a Törökországban, s azok mellett szerte a világban készült fotóit. Úti céljai között megtalálható Japán, Burma, Portugália, Hong Kong és Izrael is.

Számtalan díja közül alábbiakat emeljük ki:

  • National Geographic Traveler (USA) magazin versenyén 16 000 fénykép között a 2. helyezést érte el
  • 1992-ben az izraeli Jerusalem Post magazin versenyén 6 300 fénykép közül lett az első
  • 1993-ban Ballantine Whisky által hirdetett nemzetközi versenyen 13 000 kép között 3 díjat is elhozott képeivel
  • 1997-ben és 2001-ben a Fuji Film versenyén Európa első helyezettje lett
  • 2000-ben ismét a National Geographic Traveler magazin „Kiemelkedő siker” díj nyertese

Épületek, tájképek, elkapott pillanatok mind szerepelnek a portfóliójában. Külön kell szólnom azonban emberábrázolásáról. Saját bevallása szerint csak sétál egy-egy környéken és embereket, arcokat fotóz. Én úgy érzem, szinte minden esetben van egy kis humor a képein: különleges helyzetben, különleges környezettel, különleges tekintettel mutatja be a fotók főszereplőit, az embereket.

 Fényképekről, fényképészről szubjektíven

Megtisztelve érzem magam, hogy részt vehettem egy kiállításon, ahol Izzet Keribar is jelen volt, képeit láthattuk, köszönthettük őt. Még megtisztelőbb, hogy a képek egy része Magyarországon, Tokaj környékén készült, a többi fotó pedig Izmirben. A bemutatóról szóló korábbi részletes beszámolónkat is elolvashatják az érdeklődők.

Igyekszem munkáját nyomon követni, többek között az Instragramon. Elérhetősége: @izzet_keribar_photography. Itt található bemutatkozó oldalán megleljük azt a weblapcímet is, ahol fényképeit nagy számban láthatjuk. Érdemes lapozgatni. Mindenkit erre biztatok, mert a jó fotók készítéséhez első lépés a mesterek munkájának megfigyelése.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here