Török objektív: Hüseyin Şahin – a vizuális művészet mestere

„A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik a képeikkel változó világunkat mutatják be nekünk. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

Egy kicsit másmilyen „fotóst” ismerhetünk meg most, mint a sorozat egyéb részeiben. Nem is szó szerint fotós, elsősorban ezért más. Művész, ezzel nem vitatkozhatunk. Amiért érdemesnek tartom őt a Török objektív sorozatban bemutatni, az a látásmód, ahogyan ő tekint a világunkra, és amit alkot egy-egy pillanatképből.

Forrás: postkolik.com

Hüseyin Şahin 1990-ben született, ma Isztambulban él és alkot. Hivatalos foglalkozása: vizuális művész és művészeti vezető. Munkáját úgy lehet leírni, hogy különböző fényképek összeállításával hoz létre szürreális jeleneteket – írja honlapján.

Én inkább úgy írom le: elvisz minket egy képzeletbeli világba úgy, hogy valós fényképből indul el. Mivel manapság a fotózás jó része a számítógépen végzett digitális munka, így mindenképpen helye van egy fotósokat bemutató sorozatban.

Ebben a videóban több alkotását megtekinthetjük.

Fényképekről, fényképészről szubjektíven

Nem lennénk mi a Türkinfo, ha munkái közül nem az isztambuli világot megidézők lennének a kedvenceink. A Galata-tornyot annyi módon mutatja be, és annyira álomvilágszerűen, hogy lehetetlen nem elhinni, hogy akár meg is történhetne, hogy a tetejéről repül egy pilóta, vagy kilövik az űrbe rakétaként.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hüseyin Şahin (@art.side) által megosztott bejegyzés,

Aztán ott van az a munkája, amikor husky kutyák húzzák a hóban a piros villamost, mintha csak egy szánt vontatnának. Bámulatos. Olyan, mintha egy mesébe lépnénk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hüseyin Şahin (@art.side) által megosztott bejegyzés,

Vagy képzeljük el, hogy a Boszporusz befagy, és jégcsapok lógnak a komp korlátjáról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hüseyin Şahin (@art.side) által megosztott bejegyzés,

Kedvencem mégis az a rövid videó, amiben a Kız Kulesi (Lány-torony) történetét mutatja be bámulatos módon. Több legenda szól a toronyról, a legismertebb azonban az, amely szerint egy apáca élt ott, aki beleszeretett egy papba. Mivel Hero és Leandros szerelme tiltott, így csak éjszaka, a hideg vízben úszva találkozhatnak. Egyszer a sötétben eltéved Leandros, és megfullad. A lány a hírt meghallván, gyászát nem tudja elviselni és az öböl vizébe öli magát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hüseyin Şahin (@art.side) által megosztott bejegyzés,

További képekért és információért felkereshetjük saját honlapján: huseyinsahinart.com

Még inkább ajánlom Instagram fiókját, ahol folyamatosan új munkákat mutat be: @art.side

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here