Török objektív: Haluk Safi – az utca fotósa

„A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik képeikkel változó világunkat mutatják be nekünk. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

Haluk Safi napjaink fotósa, utcáink fényképésze. Ő az, aki életünket, környezetünket, napjainkat, tevékenységeinket, mindennapjainkat örökíti meg. A fényképezés egyik legnehezebb ágát műveli: streetphoto. Nincs rá igazán jó magyar kifejezés, szó szerinti fordítása szerint: utcai fotózás.

Azt mondhatnánk: ez könnyű, csak kattogtatok az utcán mindenféle kirakatot, járművet, házat, embert. Ennél azonban sokkal több ez a műfaj: ehhez kell csak igazán minden fotós legszükségesebb képessége, az egyedi látásmód és megfigyelőképesség.

Haluk Safi Ankarában él és dolgozik. 10 éve műveli a fényképezés ezen műfaját és 5 éve tanítja is azt az AFSAD (Ankara fotószövetsége) tanfolyamain. Természetesen több kiállítás is van már a háta mögött.

Fényképeit nézegetve feltűnt, hogy határozottan kedveli az üvegen át történő fotózást. Sokszor járművek ablakán vagy kirakaton át fényképez. Bizonyára azért, mert így a külső és belső képet össze tudja mosni, egy különösen mozgalmas, mégis egyetlen, megismételhetetlen pillanatot megragadva állóképével.

Egy másik, sokszor alkalmazott módszere az utcai humor megragadására, amikor a képein az emberek „elvesztik fejüket” egy őket eltakaró tárgy segítségével. Egy tábla, egy lufi, egy virágcsokor elég ahhoz, hogy a kép főszereplője legyen. Ezeknek a képeknek az erőssége a pillanat megragadása.

Javaslom nézzék meg sok-sok fotóját, mert el tud bűvölni az utca látványa minket, úgy, ahogy még soha nem láttuk. Mondják meg őszintén: hányszor állnak meg akárcsak egy pillanatra, hogy megfigyeljék ezeket a komikus vagy keserű pillanatokat?

Ezt a sorozatot például kötelező végiglapozni: Haluk Safi 3. helyezést ért el 2019-ben a Lencultura magazin Streetphoto/Sorozatok kategóriájában Az én tengerem című munkájával.

További fényképei láthatók honlapján: haluksafi.com.

Instragram fiókján is rendszeresen megoszt képeket: @haluksafi. Írásaiban azt olvastam, hogy nagyon kell vigyázni arra, hogy fényképeinket ne likevadászat céljával készítsük. Láthatóan ő ügyel is erre: nem önti ránk minden fotóját – nagy körültekintéssel válogat közülük.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here