Török objektív: Gültekin Çizgen – művészet egy életen át

„A fényképezés nem tudja megváltoztatni a világot, de meg tudja mutatni, különösen akkor, amikor az épp változik.” MARC RIBOUD (1923)

Sorozatunkban olyan fotósok szerepelnek, akik képeikkel változó világunkat mutatják be nekünk. Lássuk a világot az ő lencséjükön át, mert sokszor olyat is meglátnak, amit mi nem.

Gültekin Çizgen így mutatja be magát: „Ezt az egyetlen foglalkozást űztem egész életemen át, semmi mást nem csináltam. Azért, mert a művészeten kívül az élet minden más területén csak ügyetlenkedtem.”

Forrás: photoworld.com.tr

Gültekin Çizgen 1940-ben született Isztambulban. A Yeni Fotoğraf magazin megalapítója, a Mimar Sinan Egyetem Fotóművészeti Intézmény, és a Professzionális Fotósok Egyesületének alapító tagjai között van.

Valóban egy életen át fotózott, és fotóz tovább. Fotózás témakörben 12 albuma, és elemző, oktató könyve jelent meg.

Azonban nem ez az egyetlen művészeti ág, melynek szakértője. Illusztrátorként, grafikusként is ismert. Külföldön 20, Törökországban 50 kiállítása nyílt. Könyvet írt Isztambul kortárs művészeiről, üvegműveseiről, ezen kívül utazásokról.

Időnként szereti összefoglalni több évtizeden át készített fényképeit egy-egy kiállításban. 2014-ben 55 évnyi munkájából tartottak tárlatot Birikimler (Felhalmozódás) címen, majd 2016-ban egy igazán különleges kiállítása nyílt. Törökországban először helyezték falra a fényképeit úgy, hogy a fotók mellett véleményeket is láthattak a látogatók, melyeket 84 fotós írt, egy-egy képe köré csoportosítva.

Nincs más hátra, mint, hogy nézzük meg fényképeit. Én úgy látom fényképeinek legfőbb témája Isztambul, a gyermekek, illetve a munkájukat végző emberek. Különleges nézőpontja szinte azonnal feltűnik. A fényképeken a témát nem a megszokott perspektívában látjuk, hanem alulról vagy éppen felülről fotózva, vagy valamin – fák során, kerítésen, üvegfalon, vízfüggönyön – keresztül átnézve.

Aki szeretne vele közelebbről megismerkedni, itt megnézhet egy riportot, vagy itt egy összeállítást a fényképeiből

A cikkben szereplő képek és információk forrásául szolgáltak: sabah.com.tr, dr.com.tr, hurriyet.com.tr

Fényképekről, fényképészről szubjektíven

Nem kérdés, hogy egy ilyen életút, egy ilyen elhivatottság a művészet irányába elismerést érdemel. Gyerekeinket is arra tanítjuk, hogy úgy válasszanak maguknak foglalkozást vagy munkakört, hogy szeressék, amit csinálnak. Gültekin Çizgen szeret fényképezni, rajzolni, és szerencsére szereti átadni tudását másoknak, akár könyvek, akár előadások formájában.

Fényképeit nézegetve kedvencemmé vált ez a fotó. Nem tudom sajnos mikor készült, milyen technikai eszközzel. Ma egy ilyen képet nagyon leszólnának azok, akik veszik a bátorságot egyes közösségi médiában, hogy mások fotóit bírálják. Zajos, nem éles, színtelen: kapna sok-sok ilyen negatív kritikát.

Igen, homályos, fénytelen: ez adja meg a hangulatát, szinte érzem a ködszitálást. Igen, színtelen, de ott van az a kevés rózsaszín. A vattacukor, mely gyerekek kedvence, és az azt cipelő férfiak napi bevételének áruja. Ketten indulnak dolgozni. Ezek az árusok hozzá tartoznak, ha úgy tetszik Isztambulhoz, de ha úgy egész Törökországhoz.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here