„Ott álltam mellette, és láttam meghalni” – Ibrahim története

IMG_5705Íme, egy menekült élete, egy emberé a több tízezerből, akiket a magyar kormány elárult. Több ponton is tanulságos történet.

Ibrahimmal először kedd délután találkoztunk a Keletinél, akkor még tanácstalanul ácsorgott 617 eurós müncheni jegyével a kezében, érdeklődve, vajon mikor nyitják ki a pályaudvart, és mikor mehet már végre tovább Németországba, hiszen nem akar ő itt maradni. Csütörtök délelőtt ismét összefutottunk, kedves ismerősként üdvözölve ugrott fel a tranzitzóna koszos padlójáról, ahol idős szüleivel ücsörgött, jobb híján fáradtan maga elé bámulva: négy napja dekkolnak a Keletinél, hotelszobát nem kaptak, ahogy információt sem, mégis mi lesz velük.

Ibrahim 23 éves, angolt tanult az egyetemen, de nem tudta befejezni, helyette Törökországba menekült, ahol nyolc hónapot élt. Először cukrot pakolt néhány eurónak megfelelő török líráért, majd egy Converse-gyárban talált munkát, egyszer azonban csúnyán eltört a keze, hetekig nem tudott dolgozni, ezért vissza kellett mennie Szíriába. Ott aztán úgy döntött a család, hogy eladják a házukat, autójukat és minden ingóságukat, és a nyár elején Nyugat-Európa felé vették útjukat. „Ha lenne gyerekem, biztosan nem indulnék útnak vele. Még én is iszonyúan féltem a tengerben, nemhogy egy csecsemő” – mondta. Szíriából Libanonon, Török- és Görögországon át jutottak Macedóniába, ahol öt napot kellett várniuk a határon.

Szerbiáról nincs jó véleménnyel, elmondása szerint nagyon sok a maffiózó, aki durván kihasználja a menekülőket. „Találkoztunk egy libanoni muszlimmal, aki már öt éve Szerbiában él, megbíztunk benne, de nem kellett volna. Fejenként 1320 eurót kért, azt mondta, ennyiért elvisz minket Belgrádból egészen Bécsig” – meséli, és közben még mindig bosszankodik, milyen ostoba volt. A libanoni férfi nem tartott velük a határhoz, csupán két pakisztáni és néhány szerb „munkatársa”. A határ szerb oldalán szinte rögtön el is kapták őket német rendőrök, akik azonban Ibrahim elmondása szerint nagyon kedvesek voltak és el is engedték a menekülő családot. Másodjára már szerb rendőrök találtak rájuk, akik bevitték őket a rendőrségre, és azt mondták nekik, fizessenek fejenként 50 eurót, mert illegálisan lépték át a határt, aztán mehetnek, amerre látnak.

A cikk folytatása>>>

magyarnarancs.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here