Nem érdekel semmi, csak Szigetvár…

szigetvarInterjú Kolovics János polgármesterrel
…Én büszke vagyok arra, hogy ennek a városnak a polgármestere lehetek – és ez nekem éppen elég” – mondta Kolovics János polgármester a Szigetvár Híradónak adott év eleji interjújában.

– A szigetvári távhőszolgáltató a minap közreadta az új, központi rezsidíjcsökkentést követő fogyasztói árait. A tíz százalékos – Szigetváron lakásonként évi 13-16 ezer forintos – távhőár-csökkenést akkor ön úgy kommentálta: „a kormányzati intézkedések összhangban állnak a szigetvári várospolitikával, 2010-es, rezsicsökkentésre vonatkozó elhatározásainkkal”. Eszerint önök megígérték – a kormány pedig megcsinálta?

– Ahhoz, hogy az állam által elrendelt távhőár-csökkentés valóban realizálódjon, és ne köszönjön vissza a fogyasztónak valamilyen más formában, kellett az az új városüzemeltetési struktúra, amit 2010-ben elkezdtünk kiépíteni. Az új rendelethez mi az elmúlt időszakban helyben már megteremtettük a háttérlehetőségeket, többek közt azzal, hogy a Szigetvári Távhő Szolgáltató Nkft.-t száz százalékban az önkormányzat tulajdonába vettük. Ennek köszönhetően a szigetváriak nincsenek kitéve – mondjuk – egy multinacionális cég esetleges ügyeskedésének a díjszabást illetően.

– A törökök különös érdeklődéssel viseltetnek az utóbbi időben Szigetvár iránt. Nagy nyilvánosságot kapott nem csak nálunk, de Törökországban is az a magyar-török projekt, amely Nagy Szulejmán türbéjének felkutatását és más török kori emlék felújítását célozza – tekintélyes török gazdasági áldozatvállalással. Hogyan folytatódik a projekt az új évben?

– A türbe felkutatásához kapcsolódó szerződést – merthogy egyelőre csupán szándéknyilatkozattal rendelkezünk – reményeim szerint február 5-én alá tudjuk írni. Ekkor Magyarországon tartózkodik Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök is, akit nemrég levélben megkerestem és felajánlottam, hogy szívesen megosztjuk vele a magyar-török együttműködésben szerzett eddigi – nem csekély – tapasztalatainkat. Többet egyelőre még nem tudok mondani, de az biztos, hogy február 5-én valami történni fog…

– 2012 a látványos dolgok éve volt Szigetváron: komoly felújítás történt a várban, a Zrínyi tér és környezete alapjaiban véve alakult át, megszépült. 2013 minek a jegyében telik majd?

– A Vigadó épületének befejezése – mondhatjuk, hogy majdnem 30 év késéssel – tavasszal végre befejeződik, ez újabb nagy előrelépés lesz a belváros képét illetően. A környéke is megszépül, ott is „kinyílik a tér”, a ronda fal eltűnik, továbbá a hátsó terület, ami valamikor a művelődési ház kertje volt, megújul és újra látogatható lesz. A vár-projektet korántsem fejeztük be, folytatjuk teljes erőbedobással. Beadtuk a Civitas Invicta-pályázatot a várbeli fogadótérre, a látogatóközpontra, a dzsámira, a bástyák felújítására, tartalomfeltöltésre. Nem kell hangsúlyoznom, hogy ez milyen változást hoz majd a várban. A pályázathoz egyébként önerőre nincs szükségünk: az harmadrészt uniós pénzből, nagyobbrészt pedig török pénzből valósul meg, közel egymilliárd forintos összértékben. Másfelől horvát testvéreink uniós csatlakozását is szeretnénk kihasználni, hiszen ne felejtsük el, hogy ez a térség valamikor, a mai határokon innen és túl, egy volt. Most ezek a határok kitágulnak, és elkezdhetjük a térség egységét erősíteni, a határ menti városokkal a gazdasági együttműködést felélénkíteni. Erről is szólnak majd a hírek az idén.

– A horvátok elég öntudatosak, nem arról híresek, hogy szeretik, ha a másik jól jár „rajtuk”.

– Nekünk az a szándékunk, hogy mindkét fél jól járjon. Ezt kell megérteniük, ahogy a törökök is megértették. Nem csak a törökök, hanem a horvátok részéről is van ugyanis érzelmi része a dolognak: az ottani Zrínyi kultusz például éppoly erős – ha nem erősebb –, mint minálunk.

– Stabil a város pénzügyileg?

– Stabil. Köszönhetően a felelős és jó gazdálkodásnak és annak, hogy Szigetvár a tavalyi év végén 166 millió forintos ÖNHIKI-támogatásban (önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak adható támogatásban – a szerk.) részesült. Túl vagyunk egy nagy egyeztetésen is a képviselőtársaimmal, a frakciótagokkal. Mindenki elmondta, hogy mit kíván elérni a saját körzetében ebben az évben: ezek a tervek reálisak és teljes összhangban állnak azzal, amit 2010-ben elterveztünk, illeszkedik a polgármesteri programhoz is. Tételesen, lépésről lépésre végrehajtjuk azt, amit elterveztünk.

– Irigyelhetik a kollegák a szigetvári polgármestert?

– Irigyelnek vagy sem, én büszke vagyok arra, hogy ennek a városnak a polgármestere lehetek, és ez nekem éppen elég. Pont úgy élvezem a munkát, mint amikor 2010-ben belekezdtem. Habár az egyre inkább érezhető, hogy nem mindenkinek tetszik az, ha valami jól működik… De azt meg elég jól tudjuk kezelni.

2013-01-12


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here