Különleges török kori oszlopok díszítik a tanyasi birtokot

Különleges tanyasi ­birtokon éli mindennapjait Törtel mellett a Luzsányi család. Otthonukról, a vidéki élet szépségeiről és ritka műemlékeikről hírportálunknak is beszámoltak.

Jócskán elhagytuk már a falut, minekután hosszan elnyúló földek és apró tanyák jelezték, új környezetbe csöppentünk. Ám a csak látszólag egysíkú világból több alföldi birtok is kiemelkedett. Köztük egy kúriaszerű családi otthon, ahol úgy döntöttünk, feltétlenül „lehorgonyzunk”…

– Szép jó napot! Mi járatban errefelé? – üdvözölt barátsággal ifjabb Luzsányi László, mielőtt arról kérdeztük, hogy s mint zajlik az élet a törteli tanyavilágban.

– Már régóta szüleimmel élek ezen a birtokon. Mit is mondhatnék, a háznak és a környéknek egyaránt nagyon érdekes a története. Erről azonban jobb, ha édesapám mesél… – mosolyodott el a fiatalember.

– Családi otthonunk egy nagyjából kilencvenöt éves épület, amit annak idején a helyi pap épített. Ő köveket hordott az alapba, s jól megerősítette a házat, hiszen még az alja is szigetelve van – toppant is elénk az édesapa.

Megtudtuk, tanyasi házukat akkoriban a törteli parókia mintájára építették. A birtok közelébe ezenfelül tíz hold szőlőt is telepített az esperes. – Így hát mindenütt ez termett. Még egy vincellér is lakott itt, aki a szőlőt gondozta – idézte fel a régmúltat a férfi.

Idősebb Luzsányi László ezután családjáról is szót ejtett. Elmondta, hosszú utat járt be a família, míg végül Törtel mellett döntött. László és párja ugyanis Pécsről költözött a Zsámbékhoz közeli Tökre, és csak ezután telepedtek le a Dél-Pest megyei faluban.

Folytatás >>>

Forrás: szoljon.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here