Különleges fotók Yaşar Kemal ötven évéből

Szeptember 16-án nyílt meg egy különleges fotókiállítás Yaşar Kemal író életének mindennapi pillanatairól, örömeiről és bánatairól egyaránt. Az ötven évet felölelő felvételeket az író legközelebbi barátja készítette, Güneş Karabuda újságíró és fényképész. Kemal és Karabuda az 1950-es évek derekán találkozott, amikor mindketten csak a pályájuk elején jártak. Az első találkozásuk azonnal egy hosszú barátság kezdete volt, és azóta elválaszthatatlanné váltak. Karabuda több ezer fotót készített az íróról – akkor még nem tudta, hogy milyen történelmi pillanatoknak a szemtanúja. Ennek az ötvenéves barátságnak a dokumentumait tekinthetik meg a látogatók a Yapı Kredi Kulturális Központban (Yapı Kredi Kültür Merkezi) október 17-ig.

A „Al gözüm seyreyle” című kiállításon nemcsak a török irodalom mesteréről készült felvételek láthatók, hanem Gabriel Garcea Marquezről, Pablo Nerudáról és Julio Cortazárról is. A kiállítás megnyitóján Karabuda – arra a kérdésre válaszolva, hogy mit jelent számára Kemal – elmondta, hogy ő a gazdagság, a barátság, a minden. A kiállításon látható két darab fénykép, amely ugyanabban a pozícióban mutatja be az írót 1960-ban és 2010-ben: az íróasztalánál ülve – kezében ceruzával. „Csakúgy, mint a múltban, manapság is kézzel írja a műveit. Kemal sohasem engedett az elveiből.” – magyarázza Karabuda.

Az író életében nagyon fontos szerepet játszott felesége is, Tilda, akivel együtt is dolgozott – ő fordította le angol nyelvre a műveit. Amikor elvesztette az asszonyt, olyan volt, mintha az egyik felét vesztette volna el. Karabuda elmondta, hogy az tagadhatatlan, hogy Kemal kivételes tehetségű író, de a felesége nélkül nem tudott volna ennyire kinyílni a világnak. Az ötven darab fotó mindegyikén egy teljesen hétköznapi helyzetben látható az író: úszás, alvás közben vagy a barátai között. Karabuda célja az volt, hogy természetes élethelyzetben mutassa be Yaşar Kemalt. „Mindenki készíthetett volna fényképet róla, de én a barátja voltam, így én szemtanúja lehettem életének legnagyszerűbb pillanatainak, amelyeket megörökítettem a fotóimon.”- mondja Karabuda. A fényképész sok más híres íróról is készített felvételeket, de állítása szerint akkor is Yaşar Kemal a legfontosabb számára, mert ő az Ember, ő Anatólia.

forrás:Hürriyet

2010-09-25
Zilinszki Ágnes – Turkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here