Isztambul története bélyegeken

Forrás: commons.wikimedia.org

Isztambul Város Önkormányzatának kulturális egyesülete a közelmúltban megjelentetett egy fotókönyvet, melyben 100 bélyeg kapott helyet, melyek Isztambult mutatják be a város közel 100 éves múltjával.

Az „Isztambul 100” sorozat keretében Isztambul Város Önkormányzatának kulturális egyesülete „Isztambul 100 bélyegen” címmel jelentetett meg egy kiadványt, melyben kultúrtörténeti, postatörténeti, ritkaságokat mutatnak be a bélyeggyűjtők, bélyegtervezők és kutatók nagy örömére.

A kiadványban Isztambul különböző kerületeiről, tereiről és épületeiről találhatunk bélyegeket, kezdve az Anatólia erőddel, a Beyazit téren át, az Hagia Sophia Múzeumig, vagy Konstantin szobrától a Sultanahmet térig, a Galata-hídtól az İnönü stadionig.

A könyvet azoknak ajánlják, akiket érdekel a történelem, szeretnék megismerni Isztambult több szemszögből is.

Az első török postai bélyeget egyébként még 1862-ban készítették kőnyomó technikával (litográfia), különböző vastagságú papírlapokra, melyeket kézzel festettek és ragasztottak. Azért, hogy megakadályozzák a hamisításukat, a Pénzügyminisztérium piros vagy kék „pipa” jelet íratott rá régi írásmóddal.

Bélyeggel ellátott leveleket 1863. január 1-jétől kézbesítenek, Isztambulból 1914 óta. Az 1914 elején nyomtatott bélyegeken csodaszép vésett (némelyik kétszínű) képek láthatók Isztambulról, melyeket Oskan efendi tervezett és a Bradbury, Wilkinson & Co. nevű cég nyomtatta az Egyesült Királyságban. A több mint 100 bélyeg Isztambul természeti és kulturális szépségeit mutatja be az elmúlt 103 évből.

Az Isztambul témájú bélyegeken az ár is megtalálható, így tájékozódhatunk arról is, hogy az egyes korszakokban mennyibe került egy-egy levél feladása. A bélyegeken lévő alakok a késő Oszmán Császárság idejéből valók és a Török Köztársaság azon korszakából, amikor még nagyon magas volt az infláció. A könyvben a bélyegek mellett megtaláljuk azt is, hogy mikor és hol nyomtatták azokat és hogy mikor kerültek forgalomba.

Şerif Antepli, az „Isztambul 100 Gyűjtemény” társírója mesélt a bélyegalbum készítéséről: „Mivel szenvedélyem a bélyeggyűjtés, mindig is akartam egy olyan könyvet, amely ennek a gyönyörű városnak állít emléket egészen a gyermekkoromtól. Végül akadt egy lehetőség, hogy megvalósítsam elképzelésemet, megalkottuk ezt a könyvet, amely az „Isztambul 100 bélyegen” címet kapta.” Antepli minden bélyeget megvizsgált mialatt a könyvet készítette, több olyat is talált, amelyek Isztambul ugyanazon helyéről készültek, csak más időben, ezért nagyon nehéz volt kiválasztania azt a 100-at, ami a könyvbe került.

Şerif Antepli İzmirben született 1948-ban. Gyerekként szívesen focizott, hobbiiai közé tartozott a bélyeggyűjtés és az, hogy a csomagolópapírokat újság nagyságúra vagdosta és elkészítette saját újságjait. Általános iskolában és középiskolában is szerepelt neve az iskolai újságokon. Később az izmiri újságíró iskolába iratkozott be és ekkor vált a hobbija a hivatásává. Először még ingyen dolgozott az izmiri székhelyű Ege Ekspres nevű újságnál, majd már, mint fizetett alkalmazott ment el a szintén İzmirben működő Yeni Asırhoz, karrierje 1970-ben indult be.

Az ő nevéhez fűződik Törökország első fényképes folyóiratának kiadása, amely nagyban hozzájárult karrierje fellendüléséhez. Mikor rájött, hogy a bélyeggyűjtők számára még nincs egyetlen kiadvány sem Törökországban, kiadott egy magazint, ami a „Gyűjtemény” címet viselte, majd megalapította a „Gyűjtők Klubját”.

Antepli több gyermekkorából származó bélyeggel is büszkélkedhet, ő az egyik legfontosabb filatelista Törökországban. Részt vesz fényképészeti szimpóziumokon és filatelista vásárokon is.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here