Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdoğan is emberére akadt

Váratlan győzelmet aratott az isztambuli főpolgármester-választáson az ellenzéki Ekrem Imamoğlu, aki ezzel az országot 17 éve irányító Erdoğan elnök komoly riválisa lehet.

A törökországi önkormányzati választás hajrájáig még legfeljebb Isztambulban ismerték Ekrem Imamoğlu ellenzéki főpolgármester-jelöltet. Aztán a 48 éves politikus néhány tízezer szavazattöbblettel megnyerte a versengést, óriási csapást mérve Tayyip Erdoğan elnökre és a várost irányító pártjára. A siker egyszerre ismertté tette őt bel- és külföldön.

Erdoğan „választási maffiáról” kezdett szónokolni, és a voksok újraszámolását, majd a választás megismétlését követelte. A választási bizottság sokáig nem közölte a hivatalos végeredményt, végül csütörtökön Imamoğlu átvehette megbízólevelét, és ezzel véglegessé vált, hogy a 17 éve regnáló Erdoğan a különféle ideológiájú embereket vele szemben egyesíteni képes komoly riválisra lelt.

Imamoğlu a konzervatív északkeleti Trabzon tartomány egyik tengerparti városában született. Középosztálybeli családban nőtt fel, életében nagy szerepet játszott a sport: futballozott és kosárlabdázott. Az Isztambuli Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát, majd csatlakozott apja építkezési vállalkozásához. Viszonylag fiatalon, 25 évesen nősült, három gyermeke született.

Aktívan politizálni csak 2008-ban kezdett, és a családi háttere ellenére a világi és szociáldemokrata Köztársasági Néppárthoz (CHP) csatlakozott, melynek elődjét Kemal Atatürk az első törökországi politikai pártként alapította. 2014-ben elnyerte szűkebb otthona, az isztambuli Beylikdüzü kerület polgármesteri székét, az uralmon lévő Igazság és Fejlődés Párttól (AKP) hódítva el a városrész irányítását.

Folytatás >>>

Forrás: hvg.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here