Húsvét Isztambulban 2015.

husvetboltIsztambul európai oldalán találtunk egy boltot, ahol Húsvéti dolgokat lehet kapni. Ilyesmit mint a garantáltan 100%-os mesterséges anyagból készült tojásfesték, újgörög és örmény használati utasítással. Olyan színe van, hogyha ezt meglátja az intelligens mosópor a nadrágon, akkor felhagy a mosással, és inkább tv-activity-ben vesz részt.

Persze tojásfestéket lehet készíteni vörös hagymából is. Vagy összekeverhetjük a hajfestéket a gépolajjal és a tapétaragasztóval is (tehetünk bele hagymát is).

Az idei Húsvétot a nyugati keresztények számolása alapján töltöttük. Itt Isztambulban, ahol nemcsak a kontinensek keverednek, de a vallások és a kultúrák is, az ember könnyedén válogathat, mikor és mit szeretne ünnepelni. A keletiek majd most hétvégén fognak Húsvétozni.Ilyenkor, Húsvét közeli időszakban egyes városrészeket (főként örmények és görögök lakta területen) ellepnek a nyulak. Meg a tojások. Főképpen a tojások. Meg persze mindenféle porcelán dolgok, amik leginkább arra jók, hogy …. ööö.. na mindegy.

Összetörni azt azért tudnak. Kétségeken kívül. Kipróbáltuk, és tényleg!

Ami viszont igazán különlegesség, az a kenyérbe sütött piros tojás. Az Anatóliában élők ritkán szokták a tojásokat díszíteni. Legtöbbször egyszínűre festik le. A kész színes tojást viszont ezek után egy kalácsban sütik ki. Legtöbbször persze a pékek, akiknek külön jól jön, hogy Isztambulban kétszer van Húsvét: egyszer nyugaton, egyszer pedig keleten.Ugyanitt találtunk készen kapható színes tojást is. Ha valaki esetleg nem szeretné a tojások festése után a lakásával is ugyan azt tenni. Csak mert van egy-két-három néhányéves gyereke, aki szerint a fehér fal unalmas.

A bejegyzés folytatása>>>

CyberMacs


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here