Felhívás a Nyugathoz: Ne gyűlöljetek bennünket!

belgin-akaltan
A szerző, Belgin Akaltan

Muszlim vagyok. Muszlim szülők gyermekeként jöttem a világra egy szekuláris, de többségében muszlimok lakta országban. Nem én választottam. Hozzám hasonlóan a fiam is muszlimnak született, muszlim szülők karjai közé, hozzám és a férjemhez. Nem viselek fejkendőt. Török újságíró vagyok, most töltöttem be a 60-at. Soha életemben nem fedtem be a fejem, ahogy az anyám sem.

Ne gyűlöljetek engem. Ne gyűlöljetek bennünket!

Nem tehetek sokat, talán csak annyit, hogy megpróbálok néhány dolgot megvilágítani nektek, a Nyugatnak. Valójában nem beszélhetek szabadon ezekről a dolgokról. Az ország, ahol élek, nem teszi ezt lehetővé.

Nem tudnék és nem is akarnék más vallásra áttérni. Ti meg tudnátok ezt tenni? Nem én választottam, a fiam és a férjem sem. Beleszülettünk éppen úgy, ahogy ti keresztények vagy zsidók lettetek. Abban a pillanatban egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, a rangsorolás csak később következik be.

Higgyétek el, a legutolsó gyilkos merényletnek semmi köze nincs az iszlámhoz vagy a muszlim emberekhez, amilyen én is vagyok.

Kérlek benneteket, ne gyűlöljetek engem, nem vagyok homofób, nem vagyok Amerika-ellenes, imádom az életet. Az utolsó cseppig kiélvezem azt, amit a modern világ nyújt nekem. A fiam zenész, én újságíró vagyok, a férjem mérnök. Autót vezetek, úszom, még éjjel is ki merek menni egyedül az imádott Isztambulom utcáira, és olyan ruhát veszek fel, amilyet csak akarok.

Békés, szekuláris, modern muszlimok vagyunk. Ne gyűlöljetek bennünket!

Szerző: Belgin Akaltan

Fordította: K. Tengeri Dalma – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here