Elhunyt Yaşar Kemal

yasar-kemalHosszas kórházi kezelés után élete 92. évében szervi elégtelenség következtében elhunyt a „mester”. Az egész ország gyászol, hiszen órási űrt hagy maga után a humanitásáról ismert, mindenki által szeretett nagyszerű író.

Yaşar Kemal a török irodalom legkiemelkedőbb alakja. Műveit több mint 40 nyelvre fordítottak le és ő volt az első török író, akit többször is Nobel-díjra jelöltek.

1923-ban, a Köztársaság alapításának évében az Adanához tartozó Osmaniye Hemite faluban született. Nehéz gyermekkora volt, hiszen 5 éves volt csupán, amikor édesapját a szeme láttára öltek meg a falujukban található dzsámi előtt, így édesanyjával egyedül maradtak.

Középiskolás korától fogva rabul ejtette az irodalom. Első versei 1940-ben jelentek meg. Politikai okok miatt már 17 évesen letartóztatták, mert kapcsolatba lépett Abidin Dino és Arif Dino baloldali írókkal. Ezekben az években tanársegédként és könyvtárosként tevékenykedett. Az 1950-ben szintén politikai okok miatt egy évre börtönbe zárták, szabadulása után útja Isztambulba vezetett. Munkássága során ezek az évek voltak számára a legtermékenyebbek.

Az első gyermekregénye a Sarı Sicak, amely egy baba történetét meséli el. 1955-ben írta meg első regényét, az Ince Memed-et (Sovány Mehmed), ami meghozta számára az irodalmi sikert, könyve Koryürek Péter fordításában 1963 óta magyarul is olvasható. Ez a regénye a török irodalomban nagyon fontos helyen áll mind a mai napig. Az Ördögszekerek útján című művét Tasnádi Edit fordította le.

Mély barátság kötötte Zülfü Livanelihez, aki megfılmesítette Yer Demir Gök Bakir (Föld, vas, égbolt és réz) című regényét. Írásaiból további nyolc film készült, emellett számos forgatókönyvet is írt. Az utóbbi években sok időt töltött a híres festőművész, Ahmet Günestekin műhelyében. A két művész között nagyon szoros kapcsolat alakult ki. Günestekint, aki apjaként tekintett az öreg íróra, mélyen lesújtotta a halálhír.

A 70-es évektől kezdve sorjában kapta a kitüntetéséket. Azok közé a szerencsés írók közé tartozott, akit szeretett és elismert a népe. Halála nagy visszhangot keltett a sajtóban, a közösségi oldalakon minden korcsoport az ö verseit, idézeteit osztja meg. Oly fontos személyiség búcsúzott el tőlünk, akinek helyét nem lehet betölteni, őt még azok is méltatták akik egyébként a politikai nézetei miatt nem kedvelték.

Betty Gün – Türkinfo

2015-03-01


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here