Egy szíriai menekült valóra vált álma

n_79418_1Mohammed Nizar Bitar egyike a több százezer szíriai menekültnek, aki az elmúlt években a Szíriában dúló polgárháború elől Törökországba menekült. Élete kedvezőbben alakult, mint sok honfitársának, akik hazájuktól távol a napi megélhetésükért küzdenek. A semmiből hozta létre a több étteremből és pékségből álló vállalkozását Isztambulban.

A 49 éves szakács 4 évvel ezelőtt Aksarayban, egy kis alagsori török étteremben kezdett dolgozni, ma pedig 5 étterem és 2 pékség tulajdonosa, ahol több mint 300 szíriai menekültet foglalkoztat, 22 partnere közül 18 szintén szír származású. A legújabb éttermét idén márciusban nyitotta meg a Taksim negyedben.

„Korábban Damaszkuszban éltem, ahol volt egy mozaikgyáram és egy haléttermem a turisták által kedvelt al-Zabadani városában. Legtöbbször én főztem. A Szíriában kirobbant felkelések miatt az éttermet be kellett zárnom. A sorozatos letartóztatások miatt úgy éreztem, el kell menekülnöm” – idézte fel emlékeit Bitar.

 „Akkoriban nem volt elég pénzem, hogy saját éttermem legyen, ezért egy szíriai ismerősömmel együtt nyitottunk egyet Isztambulban. Szinte azonnal népszerűvé vált az itt élő szírek között. Olyan jól ment az üzlet, hogy 6 hónap múlva az utca túloldalán egy újabb éttermet nyitottunk” – mesélte Bitar.

Az első „Tarbuş” étterem 2012-ben nyitotta meg kapuit Aksarayban. Idővel mind az éttermek, mind a partnerek száma nőtt. A Tarbuş étteremlánc új tagjait a Fındıkzade és a Taksim negyedben, pékségeit pedig a Fatih és a Bayrampaşa városrészekben nyitotta meg, ahol a lavash kenyeret kukoricalisztből készítik.

A pékségekben naponta 120 ezer kenyeret készítenek, melyet 490 árusítóhelyre szállítanak ki. „Törökországban a mi pékségünk az első, ahol a lavash kukoricalisztből készül, ezért a recept levédése érdekében a Török Szabadalmi Intézethez fordultam, ahol a szabadalom bejegyzésre került. A kenyér mellett gépeket is gyártunk és forgalmazunk, melyeket Algériába és Svájcba adunk el. Hamarosan még több országba szeretnénk exportálni” – mondta Bitar.

Bitar 18 szír partnere közül 15 menekültként él Törökországban. „Legtöbben nem akarják felfedni személyazonosságukat, mert félnek az al-Asszad rezsimtől” – mondta.

Naponta legalább 20-25 szíriai menekült keresi fel az éttermeit, munkát remélve. „A török kormánynak köszönhetően felkarolhatjuk őket, de az itt élő menekültek számára még több munkalehetőségre lenne szükség.”

Törökország közel 1,6 millió szír menekültnek ad otthont, akik 2011 márciusában, a háború kezdetekor hagyták el Szíriát. 220 ezer ember a kormány által működtetett 22 menekülttáborban él, ahol ételt és alapvető szolgáltatásokat kapnak. 1,38 millióan a táboron kívül élnek, legtöbbjük a túlélésért küzd.

A török kormány eddig 4 milliárd dollárt fordított a menekültekre, ingyenes egészségügyi ellátást is biztosítanak számukra.

Mohammed Nizar Bitar két társa, Yahya Küçük és Enes Behlevan, szintén a szíriai háború kezdetén menekült el hazájából. Küçük egy éttermet üzemeltetett Qudssaya városban kb. 10 km-re a szír fővárostól, Damaszkusztól.

„2012-ben a környező épületeket lebombázta a rezsim, és nekünk menekülni kellett. Először Egyiptomba mentem, de nem tetszett az, ahogy ott a szírekkel bántak, így végül Törökországba kerültem, és Mohammeddel kezdtem dolgozni. Ha vége lesz a háborúnak, vissza szeretnék menni Szíriába, az isztambuli munkámat azonban akkor is folytatni fogom” – árulta el terveit Küçük.

Behlevan elmondta, hogy Szíriában volt egy szupermarketje, azonban egy bombatámadás során a házával együtt elpusztult. „Két lányommal és a feleségemmel menekültünk Törökországba a fiamhoz. A török kormány sokat segít, de még mindig aggódom a gyermekeim jövője miatt. Bár fizetjük az adókat Törökországnak, még nem tudjuk, hogy kapunk-e tartózkodási engedélyt.”

Forrás: Hürriyet Daily News

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here