Çaycı Izzet Efendi: Ahol a világ teái a könyvekkel találkoznak

Isztambul kávéházai egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek köszönhetően annak, hogy egyre több helyen kóstolhatják meg a vendégek a világ különleges teáit.

A Çaycı Izzet Efendi Çengelköyben egyike ezeknek a helyeknek. Itt otthon érezheti magát az ember, miközben teáját szürcsölgeti, és lapozgatja a teaház könyvtárából kölcsönvett könyvet.

A Boszporusz partján fekszik a kis területű, de nagyon kellemes Çengelköy. Ez a kerület csokoládéféleségeket kínáló kicsi kávéházairól híres. Többek között ilyen a  Çikolata Kahve vagy a Hatr-ı Kahve. Mostanság azonban a környék még népszerűbb, mióta megnyílt a Çaycı Izzet Efendi teaház, melyet az első oszmán kori, teákról szóló könyv írójáról neveztek el. Çaycı Izzet Efendi a 19.században Hejaz  helyettes kormányzója volt, és arról volt híres, hogy a teák és a teakutatás érdekelte, miközben egy olyan birodalomban élt, amely a kávékultúrájáról volt híres.

A hatvanféle teakülönlegesség többek között Németországból, Kínából, Indiából származik. A vendégek rendelés előtt megszagolhatják, sőt össze is keverhetik ízlésük szerint a teákat.

A teaház többet kíván nyújtani a tea hódolóinak egy teaszertartásnál. Miközben elegáns teáskannából díszes csészébe töltik italukat, könyvet kölcsönözhetnek a teázó könyvtárából. Ezzel igazán megmenti a könyvmolyok napját, akik éppen otthon felejtették a saját könyvüket!

Ahogy belépünk, egyből elbűvöl a hely atmoszférája. Otthonosságot és kényelmet sugall. A hely a modern és a vintage stílus harmonikus ötvözete a fehér  rózsás porcelán csészékkel, kis csipke asztalterítőkkel.

Sinan Demirez, a teaház jelenlegi tulajdonosa elmondta, hogy céljuk Izzet Efendi szellemiségének, emlékének életben tartása azáltal, hogy az ide látogatóknak mesélnek róla. A következő stratégiát ajánlják a teaválasztásnál: először különböző aromákat kell megszagolniuk a vendégeknek, és ha többféle is elnyerte a tetszésüket, akkor mindegyikből egy keveset összekeverhetnek, saját variációt létrehozva.

Çaycı Efendinél az idelátogatók fehér, fekete, és zöld teafajtákon kívül, vörös és gyümölcsízű teákból válogathatnak. A legtöbb zöld és fehér tea Kínából érkezik ide.

A 3000 évre visszatekintő kínai teázási hagyomány nagyon gazdag és sokszínű. Fekete és gyümölcsös ízű teáik egy része Törökország különböző területeiről érkezik. De emellett kínálnak Hamburgból, Németországból származó teákat. Hamburg fontos kikötőváros, híres tea- és kávékínálatáról. A teaház választékában előnyben részesíti az Indiából, Sri Lankáról érkező fekete teát, a kivételes, világhírű törökországi, a világon csak a Fekete-tenger partvidékén termő egyedi fekete teával szemben. Ennek oka, hogy az előbbiek megfelelőbbek a teázó által alkalmazott forrázási módszernek.

Demirez hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy a vendégek maguk alkossák meg teljesen szabadon a saját teájukat, egyedi elképzelésük szerint. Hozzáteszi:   “Izgalmas minden nap többet és többet megtanulni a teákról. Először egyenként az összes teát kipróbáljuk, megvizsgáljuk jellegzetességeiket. Arra törekszünk, hogy a lehető legalaposabban feltérképezzük őket. Ettől vagyunk különlegesek!”

A teázó könyvtárának kínálatát  is folyamatosan bővítik. “Szerintem a könyvek és a tea egyaránt megnyugtatnak, a mi vendégeink mosollyal az arcukon távoznak.” Demirez elmondta, hogy bár a tea mindig központi helyet foglalt el a török kultúrában, mégis úgy tekint rá, mint egy új világra, ami még nem tárulkozott fel teljesen. “A tea  olyan ital, amelyet még ízletesebbé és gazdagabbá tehetsz, ha értesz hozzá. Bár Törökország első számú  itala, csak néhány fajtáját ismerik és fogyasztják.”

Eda Sen, az egyik vendég számára ez volt az első alkalom, hogy megszagolta a teát, mielőtt szervírozták volna. “Ez nagyon érdekes tapasztalat volt. Én igazán szeretek jópárat az itteni teakínálatból!” Elif Eda Karagöz, egy másik vendég leginkább a rózsateát és az almás-fahéjast kedveli.

Különböző országokban tett utazásai után Efendi, a tazminat kori  hivatalnok és kormányzó írt egy könyvet is 1879-ben,  “Çay Risalesi”, avagy a Teás könyvecske vagy Értekezés a teáról címmel. Teafüggősége közismert volt, ismerősei Çaycı-nak, azaz teás embernek hívták. Efendi szerint a legmegfelelőbb teát fogyasztani reggelire  vagy azonnal reggeli után, illetve két órával vacsora után.

Sok más látnivaló is akad Çengelköyben. A hely szó szerinti neve ‘kampó falu’, mert a Boszporusz partján kampó vonalban terül el. Miután megnézték a környéket, érdemes betérni a teaházba lazítani és megkoronázni  a napot egy jó csésze teával.

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Kiran Katalin – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here