BioNtech-alapítók: A pénz nem változtatta meg az életünket

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A BioNTech alapítói, Özlem Türeci és Ugur Sahin fejlesztették ki a világ első hatékony Covid-19 vakcináját. Most Spanyolország legmagasabb kitüntetését, az Asztúria Hercegnője díjat kapták a tudomány és a technológia terén végzett szolgálataikért. Tokunbo Salako, az Euronews riportere megkerteste a házaspárt, hogy beszéljenek sikereikről, a tudományos szupercsapatok létrehozásáról és arról, mit terveznek a következő lépésben a világ megváltoztatása érdekében.

Euronews:Nos, először is gratulálok a díj elnyeréséhez. Hogy érzik most magukat?

Özlem Türeci:Megtisztelve érezzük magunkat és rendkívül boldogok vagyunk, mert ez egy nagyon rangos díj. Ami még fontosabb, hogy azt a tevékenységet díjazza, ami hozzájárul az emberiség szolgálatához.

Euronews:Mit üzen azoknak, akik még mindig tétováznak, hogy felvegyék-e az oltást?

Ugur Sáhin: Úgy gondolom, hogy meg kell hallgatnunk az aggodalmaikat, mert sok téves információ terjed, az emberek pedig aggódnak, mert nem tudják, kiben bízhatnak. Ezért a mi feladatunk a tájékoztatás. A kommunikáció fenntartása pedig mindenki, az egész társadalom feladata. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki, aki megkapta az oltást, kommunikálja ezt. Az egész társadalomnak kell összefognia, elerülve, hogy különböző buborékokba kerüljünk, különböző valóságokkal.

Euronews: Több mint egy éve még arról volt szó, hogy lehetetlen ilyen rövid idő alatt létrehozni a vakcinát, mégis megteték. Ez némileg magyarázza a félelmeket és a vonakodást, nem?

ÖT: Igen, abszolút, ezt meg tudom érteni. Ez nem csak a mi vakcinánkra igaz, ez egy általános és nagyon természetes reakció. Az emberek először meg akarják érteni, mi történik. És mivel nagyon sok az információ, nehezebb a válogatás. Képzettségünk szerint orvosok vagyunk. Kezeltünk például rákos betegeket, és minden egyes esetben hasonló a kérdéseket kaptunk.

Euronews: Mivel jár ez a kezelés? Nem árt? Az emberek tájékoztatást akarnak kapni arról, hogy mi fog történni velük és a testükkel, ez teljesen természetes.

US: Azt is fontos megérteni, hogy a vakcinát nem egy év alatt fejlesztettük ki. Ez három évtizedes kutatás eredménye. Olyan ez, mint a sprinter, aki erre az eseményre tette fel az életét. Hosszan és alaposan felkészült arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül célba érjen, és megnyerje a versenyt ezzel a járvánnyal szemben. Fontos megérteni, hogy az oltás mögötti tudás harminc év munkájának eredménye.

Euronews: Beszéljünk egy kicsit részletesebben a hírvivő RNS-ről, amellyel régóta folyik a munka. Mi lehet a cél?

ÖT: A hírvivő RNS komoly transzformációs potenciállal rendelkezik. Ez a legősibb információs technológia, mondhatni a természet találta fel. Az információkat a sejtekbe szállítja, így a test különböző sejtjeinek meg lehet mondani, hogy mit tegyenek. Ez tulajdonképpen egy szerszámos láda, amiből a sejt összeállíthatja azt, ami egy bizonyos betegség ellen, vagy egy bizonyos mechanizmushoz szükséges. Az egyetlen korlátozó tényező, hogy meg kel értenünk a betegséget, és azt is, milyen típusú információkat akarunk közvetíteni. Ha ezt tudjuk, használhatjuk az hírvivő RNS-t a rák, az autoimmun betegségek, vagy épp az allergia ellen a regeneráció érdekében. Már dolgozunk ezeken és sok máson is.

Folytatás

Forrás: hu.euronews.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here