13 dolog, amit csak akkor érthetsz meg, ha jártál Törökországban

 1. A búcsúzkodás legalább egyórás művelet

A török kultúrában a vendégfogadás óriási megtiszteltetésnek számít, ezért aztán a házigazda nem engedi el otthonából egykönnyen a vendégét. Az esti látogatásokon vacsorát, teát és édességet is felkínálnak a vendégeknek. A távozás idejének eljövetelét a menüsor végén található gyümölcsöstálak megjelenése jelzi. Persze abban is biztos lehetsz, hogy ezzel még csak megkezdődik az a hosszú folyamat, mikor végre tényleg kijutsz az ajtón.

A búcsúzkodás körülményes játéka valami ilyesmivel kezdődik: Yavaş yavaş kalkalım – „Lassan indulnom kell.” Ezt elkerülhetetlenül követi az „Ó, de milyen jó így együtt ülni kicsit!”, vagy még akár a legnagyobb téli hidegben is „De még csak most akartuk felvágni a görögdinnyét!” esetleg a „fiatal még az este, maradj még egy keveset!” mondata.

Az oda-vissza udvariaskodások végeláthatatlan sorozata után (és valószínűleg még egy csésze kávé és még egy félórás beszélgetés követően) a vendéglátód elkísér az ajtóhoz, ahol a cipőd már belebújásra készen fog várni. Majd következnek a puszik és mielőbbi viszontlátások ígéretei, a sűrű bocsánatkérések bármiért, ami esetleg nem volt tökéletes vagy kimaradt. Ezek szintén elmaradhatatlanok kellékei a játéknak.

Ha hosszú utazásra indulsz vagy hosszú ideig nem fogtok találkozni, a szokásos búcsú így hangzik: Su gibi git, su gibi gel –„menj, és olyan simán térj vissza, ahogyan a víz folyik”, utánad löttyintenek egy kancsó vizet, ezzel kívánva sima utat.

 1. Teljesen érthetővé válik, hogy Edmund miért volt hajlandó eladni a lelkét egy doboz lokumért.

A Narnia krónikáiból ismert hős a történet szerint képtelen ellenállni a végzetes édességnek, és ez bizony nem véletlen. Ha eddig úgy gondoltad, a lokum nem egyéb, mint valami gumicukorszerűség némi porcukorba forgatva, akkor nagy meglepetésben lesz részed. Az igazság az, hogy megízlelni friss lokumot leginkább olyan, mint beleharapni egy mennyei, édes és nyúlós felhőcskébe.

A más néven szultánkenyérként is ismert ínyencséget számtalan ízesítéssel készítik. Megkóstolhatjuk duplán pörkölt pisztácia, gránátalma, citrom és menta ízekben, bevonatát pedig leginkább a már említett porcukorból vagy kókuszreszelékből készítik. De néhány városnak saját specialitása is van. Ilyen például az Afyonból ismert tejszínes finomság, melyet csokoládé reszelékkel ízesítenek, vagy a sáfrány ízű változat Şafranboluból. A Starbucks saját különlegességet is alkotott, kissé újraértelmezve a hagyományosat. A csokoládéval töltött és kávéval bevont lokum igazi boldogság kis kockákba rejtve.

 1. Zöldségekből a legjobb reggeli

A gondolat, hogy zöldségeket egyek reggelireö igényelt némi hozzászokást a részemről, de a gondosan előkészített kahvaltı hamar az egyik kedvencemmé vált a török kultúrában. Az uborkák, paradicsomok, sós olívabogyók, tojások, különféle sajtok és a bőséges adag friss kenyér minden reggelizőasztal állandó kelléke. És természetesen a çay. A sok kis gőzölgő teáscsésze nélkül nem indulhat el egyetlen reggel sem!

A panziók és hotelek gyakran kínálnak helyi lekvárokat, friss gyümölcsöket, böreket (tészta jellegű étel sajttal és spenóttal töltve), valamint Nutellát és tahin pekmezt (egyfajta szőlőmelasz), amiket a kenyeredre is kenhetsz. Sok vidéki étteremben szolgálnak fel úgynevezett köy kahvaltısı-t vagy más néven falusi reggelit. Kínálatuk olyan ételekkel bővített, mint a forró, vajas angol muffinszerű bazlama, és a sucuklu yumurta (sült tojás szalámival).

 1. A tánc megfelelő viselkedés, tulajdonképpen bármikor

A törököknek nincs problémájuk azzal, hogy alkalmat találjanak a táncolásra bárhol, bármikor. Ott van például a halay, az anatóliai sortánc, amelyet összekapcsolódó kisujjak és úgynevezett vine tánclépések alkotnak – mindenhol kicsit más –, de általánosan elfogadott viselkedés bármilyen örömteli eseményen: újszülött érkezésének híre, ha gólt szerzett valakinek a csapata vagy egy választási győzelem, bármi elegendő ok lehet, hogy fogd a barátod, és táncoljatok egyet.

Trabzon északkeleti tartományában gyakori látvány, hogy egy egész autónyi ember félreáll, kipattan az autójából, és együtt örülnek, hogy visszaérkeztek régen látott szülővárosukba. Ha Isztambulban jársz, hallgasd meg a Fekete-tenger muzsikáját, és nézd meg a táncukat bármelyik bárban. Milyen könnyű is csak úgy csatlakozni hozzájuk!

 1. Az interkontinentális utazás legjobb módja a komp.

Európából átutazni Ázsiába mindössze 4 perc alatt? Ez igazán lenyűgöző! A Marmaray – Isztambul 2 éves metróvonala – bárki számára kényelmes utazást biztosít a két kontinens összekötésével, de sajnos képtelen megadni az érzést, amikor a szél belekap a hajunkba vagy azt a csodálatos pillanatot, amikor elhajózunk a Kız Kulesi (Szűz tornya), a Hagia Sophia vagy a Topkapı palota mellett, átszelve a kontinensek között. A hajókázás Kadıköy felé, keresztülhaladva a halpiacon, fel Beşiktaşba és a nap lenyugvása Ortaköyben egyszerűen kihagyhatatlan. Ha átjutsz a Herceg-szigetekre, biciklizz egy napot, vagy vegyél részt egy lovaskocsi-túrán. Garantálom, hogy nem fogod megbánni. Nincs ahhoz fogható, hogy csak lehuppansz egy székre, és magadba szívod a sós tengeri levegő illatát és a Császárváros látványát.

 1. Citromos kölni mindenhez jár.

Az első tapasztalat az alkohol alapú kolonyával általában egy kebap étteremben éri az embert az étkezés végén, amikor a pincér annyit szórt a kezedbe, hogy akár meg is fürödhetnél benne. A citromos kolonyát az újonnan érkezőknek is kínálják felfrissítés céljából, valamint az olyan vallási eseményekhez is kapcsolódik, mint a böjt megtörésének ünnepe vagy az áldozati ünnep.

De ennek a csodálatos anyagnak a felhasználása messze túlmutat a piszkos kezek és arc megtisztításán. Bármilyen ájultat egy szippantással magához térít. Egy jó adag belőle a zsíros hajat is egyből felfrissíti. Kend be vastagon a fából készült asztalon esett foltot, gyújtsd meg, és (nem viccelek) a folt tényleg eltűnik a szemed elől. Gyakori látvány, hogy ezt permetezik a szellőzőnyílásokba, és a távolsági buszok közlekedő folyosóin is – ezzel adva egy kis enyhülést a szaglószerveknek a forró nyári utazásokon.

 1. Teljesen jó ötletnek tűnik hagyni, hogy egy vadidegen meggyújtsa az arcod.

A török borbélyok egészen új szintre emelték az alapos borotválás fogalmát. Mondd csak bármelyik borbélynak, hogy sakal tıraşı-t szeretnél. A lószőrből készült pamacs és egy darabka szappan segítségével máris nekilát a munkának: felcsapkod rád annyi habot, hogy pont úgy nézz ki, mint a Mikulás (aki amúgy Törökországban született). Majd egy egyenes és éles penge segítségével mesteri pontossággal megszabadít a nem kívánt bajusztól, leöblít, és megismétli a műveletet. Miután lenyírta a hajad a füleid és nyakad körül is, kezdődhet az igazi móka.

A borbély bevonja egy vékony fémpálca végét pamuttal, gyúlékony folyadékba helyezi, majd meggyújtja. Ne félj, ez nem valamiféle középkori kínzás kezdete – csupán ez a módszere minden rakoncátlan haj- ás szőrszál eltávolításának.

Először addig lengeti a lángot az arcod körül, amíg megfelelőnek nem találja az eredményt, majd megteszi ugyanezt a fülszőrzeteddel is (ha ez utóbbi nagyon dzsungelszerű, nem riad vissza még a gyantázástól sem).

Az orrszőrnyírást követőn jól bedörzsöl citromos kolonyával, ami egy pillanatig olyan érzést kelt, mintha tényleg lángba borulna az arcod. Mielőtt még szidni kezdenéd a borbélyt, nyugtató krémet és relaxációs masszázst is kapsz, hogy hamar elillanjon a fájdalom. Valószínűleg egy gőzölgő ruhadarab is a fejedre kerül, amíg megmossa és beszárítja a hajad. És voilà! A bőröd olyan puha, mint a török baba popsija! Ne felejts el adni néhány lírát hálaképpen.

 1. Nagyon hosszú mondatok mindössze egyetlen szóba rejtve.

Hogyan néznél szembe ezzel a szóval egy helyesírási versenyen?

muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine

A török agglutináló nyelv, ez azt jelenti, hogy nem vesztegetik az idejüket holmi szóközökre. Csak beteszik egyik ragot a másik után, amíg igazán bonyolult szavakat nem kapnak – ezáltal lehetnek a Scrabble rocksztárjai. Egy kicsit persze túloztam, de a mindennapi életben például bármikor szembe találhatod magad egy ilyen kifejezéssel: temizlettiremeyecekmişsiniz, ami annyit tesz: úgy tűnik, nem fogjátok tudni kitakaríttatni.

 1. A munka a teák közötti szünetben zajlik, és véletlenül sem fordítva.

Egyetlen telefonhívás elegendő ahhoz, hogy a környékbeli teáztató megjelenjen bármelyik boltban vagy irodában egy tálcányi, karcsú derekú tulipánpoharakba töltött forró teával. A vendégek és ügyfelek ezt kapják kenőanyagként az üzletek megkötéséhez és a pletykák megvitatásához egyaránt. Ez ébreszti fel a törököket reggel, tartja ébren őket az esti beszélgetéseknél, és hozza össze őket szinte minden órában.

A tea színe állítólag éppen olyan, akár a tavşan kanı (nyúlvér). Általában önmagában vagy cukorral kínálják, tehát ne számíts se citromra se tejszínre. Csak tiszta, folyékony török vendégszeretetre. Érdemes megtanulni, hogy a szőnyegárusnál, ha a repülőszőnyeges srác megkérdezi, szeretnél-e teát nézelődés közben, almatea helyett (amit a törökök viccesen csak “tourist çay”-ként csúfolnak) inkább “tavşan kanı”-t kérj.A távolsági buszok sokkal jobbak, mint repülni.

Habár rendkívül olcsó a belföldi repülés Törökországban, a kb. 10 ezer méter magasból kihagyott csodálatos látványosságok miatt mégsem éri meg igazán. Szerencsére a távolsági buszok is közel olyan kényelmet kínálnak, mint a repülők. Itt is van olvasólámpa, wifi és egy utaskísérő, aki pereccel, kicsi, krémmel töltött cupcake-hez hasonló Pop Kekkel, teával és nescaféval teli kocsijával körbe-körbe jár. De ha szerencsés vagy, még akár fagyihoz is juthatsz. Egyedül a vécé hiánya lehet zavaró, hacsak nem luxusbusszal utazol.

 1. A legszebb látnivalókat a föld alatt kell keresni.

Kappadókia közép-anatóliai régiója igazi holdbéli vidék. Kúp alakú oszlopait és tündérkéményeit évezredek természeti hatásai formálták. Még a Római Birodalom lakói alakították ki az itt található, ma főként hotelekként működő faragott barlangházakat, templomokat és kolostorokat. A menyezeteket díszítő látványos freskók szintén a kor emlékei. Legtöbbjüket ma is megcsodálhatjuk Göreme térségében.

Habár Kappadókia látványosságai valóban földöntúliak, a földfelszín alatt egészen másfajta csodákra bukkanhatunk. A 7. és 8. században a helyiek szerettek volna túljárni a megszállók eszén földalatti városok építésével. Ilyen volt Derinkuyu és Kaymaklı például, amelyek több mint 13 szintjükkel süllyedtek a mélységbe. Ezek a barlangi rejtekhelyek – igazán jól felszereltek voltak: istállók az állatok számára, kamrák, kápolnák és tantermek – akár 20.000 ezer embernek adtak otthont. Számtalan ötletes megoldásuk volt a nem mindennapi helyzet kezelésére. Ilyen volt például a malomkő, amely közvetlen veszély esetén az alagút eltorlaszolására szolgált. A szellőzőaknák a főzés miatt keletkezett füstöt mérföldekkel távolabb vezették ki, így igazán nehéz volt a város nyomára akadni. A lakók így nyugodtan élhettek akár egy évig is a föld alatt.

Isztambulnak szintén saját földalatti világa van, amit megéri alaposan felfedezni. I. Justinianus bizánci császár nevéhez fűződik a Sultanahmet negyedben található Elsüllyedt palota (Yerebatan Sarayı). Nyitva áll mindazok számára, akik szeretnék felfedezni az ősi királyi víztározó rejtekét. A Binbirdirek (1001 ciszterna) felejthetetlen helyszíne számos művészeti kiállításnak, gálaestnek és esküvőnek. A Yedikule és az Anemas Dungeon II. Theodosziosz falának tornyaiban találhatók, és végső otthonul szolgáltak számos rabnak, valamint kegyvesztett oszmán szultánnak.

 1. Tökéletesen rendben van, ha belecsöppensz egy idegen esküvőjébe.

Ha meglátsz egy csapat mulatozó embert végigsétálni az utcán, dobolva és egy mennyasszonyt uszályban, számíthatsz egy esküvői meghívásra. Persze nem olyan fajtára, ahol székkel kínálnak az esküvői vacsorán egy étteremben vagy egy hotelban. A falusi vagy vidéki esküvők szemlélete egészen más: minél többen vagyunk, annál nagyobb az öröm.

A vendégség általában körben elrendezett műanyag székekkel, apró rágcsálnivalókkal van ellátva, miközben a vendégek halayt táncolnak nagyon hosszú, kígyózó sorokban. Így aztán biztos lehetsz benne, hogy senki nem fogja figyelni, van-e meghívód egyáltalán. A törökök rendkívül vendégszeretőek. Számukra nagy megtiszteltetés, ha egy kíváncsi idegen is csatlakozik az ünnepséghez.

 1. Minden csésze kávé 40 évnyi emléket képes megőrizni.

Azt mondják egy csésze türk kahvesi (török kávé) 40 évnyi emléket őriz. Ez a fogyasztó hálájára utal, amivel a felszolgáló kedvességéért tartozik. A tradicionális kávékultúra a lassú kortyolgatásról és az együttlét öröméről szól, és arról a közös élményről, amely évtizedekre megpecsételi a barátságokat. Az olyan régi családi vállalkozások, mint a Kurukahveci Mehmet Efendi vagy a Fazıl Bey’s, összehozzák az embereket a kávéházakban és a nappalikban egyaránt, már az Oszmán Birodalom óta. Újdonságnak számít az Osmanlı a kávézás világában, mely főként a fiatalokat célozza. A hagyományos türk kahvesit funky stílusú kávézóikban szolgálják fel.

A kávé főszerepet játszik a lánykérés rituáléján keresztül a családok egyesítésében is. Mikor a családhoz érkezik a potenciális udvarló, hogy megkérje a lány kezét, a leendő menyasszony készíti el a kávét. Ez igazán fontos pont! Ha nem sikerül kellően habosra, az anyós rossz véleménnyel lehet a menyegzőről. Az udvarló csészéjébe rejtett kevéske sónak is különös jelentősége van, hiszen a vőlegény reakciója udvarias jele lehet a beleegyezésnek vagy az elutasításnak egyaránt.

Délkelet-Törökországnak van egy saját speciális keserű főzete, a mırra.  Azt szokták mondani róla, hogy “forró, mint a pokol, sötét, akár az ördög, tiszta mint egy angyal, és édes, mint a szerelem”. Régen ha egy ember mırrát ivott, majd letette a csészét az asztalra, ezzel jelezte, egyetért a menyegzővel vagy fizeti annak költségeit. Szóval ha nem vagy gazdag vagy házasodni vágyó, jobb, ha a kezedben tartod a csészéd, vagy a következő körben már az eljegyzési gyűrűvel kell számolnod. (Persze talán egy csipet só segítségével megúszhatod még a dolgot…)

Forrás: matadornetwork.com

Fordította: Csehi Anna – Türkinfo

 

 

 

 

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here