11 dolog, ami egyetlen török otthonból sem hiányozhat

 A török lakások nélkülözhetetlen kellékei:

 1. Hamam készlet

keseIsztambulban járva általában mindenki ellátogat egy hamamba. Nem csoda hát, ha ezt az élményt otthonába is szeretné magával vinni, ezért dörzsölő kesztyű (kese), habzó szappan, és törülköző (peştemalö havlu) majdnem minden üzletben beszerezhető a Galata negyedben, csomagban, 10 török líráért. A szuper nedvszívó, gyorsan száradó, „hamam” törülköző sűrű szövésű pamutból készül vagy dupla szövésű lenvászonból, mint a strandtörülközők (amelyre nem tapad úgy a homok), plédek, jóga szőnyegek és ideálisak utazáshoz is, mert kicsire összehajthatók, így könnyen elférnek a bőröndben. Míg a kesztyű és a szappan a mindennapokban is kitűnően használható.

 

 1. Citromfacsaró

blog tasarı 10Szinte csak a Herceg-szigetekre közlekedő kompon árulják, vagy a çig köfte standokon lehet beszerezni. A citromfacsaró nélkülözhetetlen, ha salátát, vagy levest (çorba) készítünk. 1 török líráért megvásárolható Kabataş és Büyükada között.

 

 

 

 

 

 

3.  Cezve (kávéfőző)

Türk_Kahvesi_-_Bakir_CezveEgyetlen török konyha sem lehet teljes a kis réz kávéfőző nélkül, amelyben a becses Mehmet Efendi kávét főzik. Akármilyen is a technikád, semmi sem fejezi ki jobban, hogy „Isten hozott az otthonomban”, mint egy bugyogó cezve. Mérettől függően 3 és 20 török líra között lehet hozzájutni a Fűszerbazárban és a Halpiacon.

 

 

 

 

 

 

 1. Papucsok

bayanlar-icin-terliklerTörökországban senki nem visel utcai cipőt a lakásban. Mivel a törökök úgy gondolják, hogy a fapadlón mezítláb járkálás „halálosan veszélyes”, meg kellett oldani ezt a problémát. Szerencsére kitalálták a „csak benti használatra” való cipőt és minden török háztartás tart is belőlük jópár méretben, amely sosem koptatta Beylikdüzü hideg utcakövét. A választék széles skálán mozog, a téli papucsoktól kezdve a fürdőszobai papucsig.

 

 

 1. Çay bardaǧı (teás pohár)

1017213_620x410A tökéletes tulipán formájú pohár a tea kortyolgatáshoz ugyanolyan jó, mint a whiskeyhez és kupicának sem rossz. Egészségünkre! (Şerefe). 1 és 5 török líra között megvásárolható bármelyik helyi piacon vagy a Paşabahçe üzleteiben.

 

 

 

 

 1. Menemen serpenyő

MENEMEN_FAVOLACAFEA konyhai rézedények egyik legfontosabbika a tojássütő, ami tálalóedényként is működik. Ki kell próbálni, süssünk benne kolbászos tojást vagy saksukát (közel-keleti lecsóféle).

 

 

 

 

 

 1. Nazar

nazarHa a lakás nincs védve a szemmel verés ellen, jól tesszük, ha bebiztosítjuk magunkat. Minden török otthon bejárati ajtaját védi egy nazar és még több is lehet a lakás különböző részein az extra biztonság miatt. Mindenhol beszerezhető, 1 török lírába kerül.

 

 

 

 

 

 1. Çaydanlık, demlik (kétrészes teafőző)

2015-caydanlik-modelleriEgy különleges edény, amely gyakran meglepi azokat, akik először látják. A teát a felső edényben főzik, míg a víz az alsó részben forr, így tartva melegen a felső részt. Az idő múlásával a tea erőssége és vele együtt a színe is változik a szürkétől a vérvörösig. Ha valaki nem bírja a nagyon erőset, az alsó edényben lévő vízzel hígíthatja.

 

 

 

 

 1. Török szőnyeg

aticos24_1gTörökország világelső a különböző formájú és méretű varázslatos szőnyegek gyártásában és értékesítésében. A törökök büszkén mutogatják szőnyegeiket, azt is mondhatjuk, hogy a török szalonok meghatározó kelléke a szőnyeg.

 

 

 

 

 

 

 

 1. Kíváncsi szomszédok

komsularSokak számára a szomszédok fárasztó küzdelmet jelentenek. Jóban lenni velük oly nehéz, mint a tartózkodási engedélyt megszerezni 3 hét alatt és nem is lenne a ház igazán az otthonunk, ha a felső szomszédban lakó néni nem üdvözölne bennünket az ablakból. Ki más űzné el a betörőket, panaszkodna a zaj miatt, amit vasárnap reggel ötkor csaptál vagy ki próbálna meg téged összehozni az unokájával?

 

 

 1. Pumpás vízadagoló

pompa-ve-sebil-temizligi-nasil-yapilir-Igyál, itt a víz! Most miért nem jön? Nyomom, nyomom, nyomom…. nemár, tényleg eltört? Mind a padlóra folyt.  Nagyon sok a víz…… mindenhol.

 

 

 

 

 

 

Kollár Katalin- Türkinfo

Forrás: yabangee.com


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

8 COMMENTS

 1. Üdv. Szeretném megkérdezni hogyan lehet hozzájutni a 2. számú citromfacsaróhoz? Nagyon szeretnék olyat.
  Köszönöm a választ.

 2. a fentebb látható 2 részes török teafözö köszönöm a választ
  t hol, és mennyiért tudnám megvásárolni?

  • 2 részes török teafőző kapható például a Tróya török élelmiszerüzletben – Budapesten, a Népszínház utcában. Az árára nem emlékszem pontosan, de olyan 7-10 ezer Ft körülre emlékszem

 3. 2 részes török teafőző kapható például a Tróya török élelmiszerüzletben – Budapesten, a Népszínház utcában. Az árára nem emlékszem pontosan, de olyan 7-10 ezer Ft körülre emlékszem

 4. Én a tulipán formájú teáspohárra vagyok kíváncsi… vajon van webáruházban is? Vidéken lakom ugyanis…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here