Kilenc pontban Törökország: 9 dolog, amit ne tégy Törökországban

Magyar igazságból három van, miként jókívánságból is, ha kifogjuk az aranyhalat. A cigányzenekar száz tagot számlál, hét mérföldes csizmával indulunk neki a nagyvilágnak, és a sárkánynak is illik mind a hét fejét levágni. A kilences pedig Törökország száma, legalábbis a Türkinfónál.

Sorozatunkban azt vesszük sorra, mi a 9 jó, ismert, ízletes, hazahozni-, hallgatni- vagy kóstolnivaló, sínen gördülő vagy fülbemászó… Összeállításunkban nem az objektivitás, hanem kimondottan az egyéni ízlés vezérelt bennünket. Legyen szó utazásról, irodalomról, gasztronómiáról vagy lakberendezésről, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Törökországról – 9 pontban.

 1. Ne csak Isztambulba menj el…

hanem fedezz fel más helyeket, tartományokat. Hagyd hátra a nagyvárosi fülledt zsúfoltságot, és  lazulj a Földközi-tenger nyugati vagy déli partjainál. Fedezd fel Epheszosz ősi romjait Izmirtől egyórányira. Barangold be a misztikus Kappadókiát Anatólia szívében. Ruccanj el a Fekete-tenger buja zöld térségébe, és harapj nagyokat a friss levegőből az Ayder-fennsíkon Rize közelében. Merülj el Diyarbakır kultúrájában, csodáld meg Mardin építészetét, ízleld meg a délkelet-törökországi fogásokat, és lőj pár fotót Adıyamanban a Nemrut-hegyen.

Törökország  783,562 km2-en a lehetőségek egész sorát kínálja: ne foszd meg magad a tőlük. Hagyd hátra Isztambult, és fedezd fel őket!

 1. Ne eszpresszót kérj a kávézóban…
  kép forrása: klimkin/Pixabay
  kép forrása: klimkin/Pixabay

inkább kóstold meg a török kávét, és tudd meg a jövőd a zaccból. A kávészemeket pörkölik, finomra őrlik, majd a cezvében (ejtsd: dzsezve; kávékiöntő) megfőzik, közben, ha szükséges, cukrot adnak hozzá. Kis csészében szolgálják fel, melynek az aljára ülepszik a zacc, míg felülmarad az eszméletlenül erős, ám kimondottan ízletes kávé.

A csésze alján maradt zacc sajátos alakot ölt, melyből a hozzáértők jósolni tudnak. Minden városban találhatsz olyan különleges kávézót, ahol jósolnak a zaccból, de ha mázlid van, megismerkedsz egy törökkel, aki megteszi ezt neked.

 

 1. Ne menj drága wellnessbe…

hanem térj be egy hamisítatlan török fürdőbe, hamamba. A gőz, a fények és a keleti építészeti stílus különleges atmoszférát teremt együtt. Sokkal emlékezetesebb lesz, mintha egy puccos helyre mennél wellnesszelni.  Isztambulban a  Çemberlitaş, a Galatasaray, a Kılıç Ali Paşa vagy a Haseki Hürrem Szultán hamamba,  Eskişehirben a Has Hamamba, Ankarában pedig a  Şengül Hamamba érdemes ellátogatnod, ugyanis ezek a világ legjobb törökfürdői.

Forrás: wikimedia / Satayman
 1. Ne plázákban vásárolj…
klimkin/Pixabay
kép forrása: klimkin/Pixabay

hanem a helyi kis (és a híres nagy) bazárokban. Ezek közül legismertebb az isztambuli Nagy Bazár, de elkerülheted a turistaáradatot, ha az izmiri  Kemeraltı vagy Ankara Ulus városrészében található bazárokba mész, ráadásul itt megtapasztalhatod a piacok valódi hangulatát.

 1. Ne aggódj amiatt, hogy meghízol…
kép forrása: LaCamila/Pixabay
kép forrása: LaCamila/Pixabay

mert úgyis meg fogsz. Edd végig nyugodt szívvel a török konyhát kelettől nyugatig,
északtól délig. Hagyd, hogy elcsábítsanak a helyi fogások, hiszen minden tartománynak megvan a maga specialitása. Az ételek, sütemények ízvilágán számos kultúra konyhaművészetének több száz éves hatása érződik,  nem csoda, hogy itt komolyan vesszük az evést. Ki kér egy kis lokumot?

 

 1. Ne hidd, hogy a nem nemet jelent, főként nem az étkezőasztalnál…

ugyanis jóval többet fognak annál felszolgálni, mint amennyit elfogyasztani emberileg lehetséges. A török házigazdák imádják etetni és jól tartani a vendégeiket. Teljesen általános szokás a tukmálás, mert abból indulnak ki, hogy a vendég túl szégyenlős, nem mer többet szedni. Érdemes szépen komótosan eszegetni, ha nem vagy túl éhes, mert ha eltünteted a tányérodról a fogást, hidd el, villámgyorsan újabb adag kerül rá.

 

 1. Ne legyen bedugva a füled…
  kép forrása:KDogan/Pixabay
  kép forrása:KDogan/Pixabay

inkább fedezd fel a sokszínű török zenét, mely régiónként éppoly változatos, mint az ételek. Mindegy, hogy klasszikus vagy nép-, arab gyökerű vagy modern zenéről van szó, Isztambulban mindegyiket meghallgathatod élőben. Vagy hagyd magad mögött a várost, és ismerkedj meg a fekete-tengeri régióban a hagyományos török zenével, hallgass török balladákat  bağlamán kísérve.

 

 1. Ki ne hagyd a szertartásokat…

legyen szó akár esküvőről, akár hennaéjszakáról. Éld át a ramadánt, amikor különleges fogásokat próbálhatsz ki, pl. a  güllaçot, ezt a tejes-tésztás-gránátalmás édességet. Menj el egy semára, ahol a dervisek a varázslatos ney hangjára keringenek. A Seb-i Arus speciális semaszertartás, melyet minden évben Konyában tartanak Mevlana szúfi misztikus filozófus halálának évfordulóján.  Vetkőzd le turistaénedet, és ünnepelj, mint egy török!

Forrás: Erdem Éva – Türkinfo
 1. Ne csak hotelekben szállj meg…

hanem helyi szállásadóknál. Ez a legjobb módja, hogy megismerkedj a gazdag helyi kultúrával és megtapasztald a török vendégszeretetet. Arra is van mód, hogy egy ökofarmon szállj meg, így az önkéntesség oltárán is áldozhatsz. A TaTuTa projekt segít abban, hogy megtaláld a megfelelő helyet.

 

Forrás: matadornetwork.com

Fejes Edit – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here