Vitézi vigalom hozta vissza a török időket a gyulai várnál

A végvári tábori élet pillanatai és kisebb török kori harci jelenetek is megelevenedtek a Vitézi vigalom elnevezésű, péntektől vasárnapig tartó programsorozaton, a gyulai várnál.

A város nagy népszerűségnek örvendő történelmi nagyrendezvényét, a Végvári Napokat a pandémia miatt ebben az évben nem tarthatták meg, de a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület koordinálásával néhány hagyományőrző csapat a program eredeti időpontjában mégis a városba érkezett.

– A látogatók bepillanthattak a vitézi életbe és természetesen a program nevének megfelelően a vigalmak hangulatába is. Megnézhették a fegyvereket, amelyekhez hasonló harci eszközökkel 1566-ban, a gyulai vár ostromának idején is harcoltak – nyilatkozta hírportálunknak Lovász Tamás. A Kerecsényi László Íjász Egyesület elnöke elmondta, a falkonett ágyútól a szakállas puskáig számos érdekességgel találkozhattak a turisták és természetesen a rendezvényre kilátogató helyiek is.

A házigazdák mellett a Balassi Bálint Bandérium, az Egri Félhold Hagyományőrei, a „Thury-vár vitézei” Hagyományőrző és Sportegyesület és a Pannon Vitézlő Oskola képviseltette magát a hagyományőrök között. Lovász Tamás szólt arról, hogy a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft.-vel közösen hívták életre a programot, amelynek részeként a várban is több előadás és esemény kapcsolódott a Vitézi vigalomhoz. Szombaton délután a rendezvénysor egyik leglátványosabb részeként vitézi portyával és rajtaütéssel tették még szemléletesebbé a múltidézését.

Az Egri Félhold Hagyományőrei Egyesület tagjai, Jaksa Erzsébet, Asztalos Ákos és Oravecz Gábor már pénteken is a törököket hozta el Gyulára. Öltözékük és fegyvereik között láthattuk a tüfeket, a török elöltöltős fegyvert, az oszmán alapöltözetet, a dolmányt, az inget, a bő szabású salavári nadrágot, a hosszú szárú lovagló csizmát, a fegyverövet a tarsollyal, törökszablyával, lőporszaruval. A kis csapat tagjaitól megtudtuk, hogy visszatérő résztvevői a Végvári Napoknak, és most is szívesen jöttek a fürdővárosba. Külön érdekesség, hogy bár több éve foglalkoznak hagyományőrzéssel, éppen két hete alakultak egyesületté.

Részletek beol.hu >>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here